KUZMANOVIĆ: USKORO “RECIKLAŽNA OSTRVA”

Gradske vesti
Nije sve do “Vidraka”, ima nešto i do nas! A to “nešto”, ceneći po svakodnevnoj gradskoj higijeni, uopšte nije malo. Ako bismo vodili računa da pravilno tretiramo otpad, odvajamo ga i odlažemo, nestala bi prljavština i nemile slike sa ulica, parkova i trgova. Nedavno je pored kontejnera nadomak igrališta “Student” osvanuo sanitarni otpad, konkretno, dotrajala wc-šolja. Korito Ljubostinje, uglavnom deo od buvljaka do Četvrte osnovne škole, liči na smetlište. Uočen je sugrađanin, koji pokušava da kesu sa smećem ubaci u otvor reciklažnog zvona, koje je isključivo predviđeno za odlaganje nepotrebne staklarije. Park ispred Zelene pijace, u ranim jutarnjim satima, prepun je plastičnog i kartonskog otpada, iako su kante za smeće postavljene na svakih deset metara parkovske površine.
I pored manjka radnika i dotrajale mehanizacije u Službi komunalnog otpada u “Vidraku”, očigledan je trud zaposlenih da grad i okolina budu čisti. Po rečima Dragutina Kuzmanovića, direktora JKP “Vidrak”, komunalci su uoči i za vreme “Tešnjarskih večeri” činili sve što je u njihovoj moći da čak i širi centar grada bude besprekorno čist.
” Imajući u vidu sve teškoće, nedostatak radnika i zastarelu mehanizaciju, ulažemo ogroman napor da budemo efikasni, ne samo u centru grada, već i na periferiji, kao i u selima, koja nisu u sistemu izđubravanja. Postavili smo kontejnere u nekim selima, komunalna služba odvozi otpad iz tih sela besplatno, što zasad dobro funkcioniše, ali može i bolje. Postavljanjem više kontejnera u selima, što planiramo u sledećoj godini, i uvođenjem paušalnog plaćanja za tu uslugu, svima bi bilo lakše. Napominjem da je najveći problem formiranje mini-deponija u selima i na gradskim obodima. Razlog tome je što mnogi građani ne poštuju utvrđen plan i program izđubravanja, već u svako doba dovoze kabasti otpad, građevinski materijal, dotrajalo pokućstvo, elektronski otpad i jedino u saradnji sa Komunalnom inspekcijom i Komunalnom milicijom možemo da tome stanemo na put. Na pomenutim službama je da utvrde identitet građana koji prave mini- deponije. Neshvatljivo je da divlja smetlišta niču na svakom koraku, a na deponiji “Vidraka” svako može u bilo koje doba dana da odloži kabasti otpad besplatno. Možda bi trebalo da se uvede neki vid kažnjavanja nesavesnih građana, ma koliko to bilo nepopularno, ali bi slika periferije i okolnih sela bila sasvim drugačija.”- kaže Kuzmanović. Ističe i da je za ove potrebe neophodno još jedno vozilo koje bi, prema planu i programu, prolazilo kroz sela i naselja, kada bi građani mogli da iznesu kabasti otpad, i bude im olakšano do mere da ga bukvalno predaju u ruke “Vidraku”.
Grad Valjevo je subvencionisao kupovinu novog kamiona-smećara, vrednog 25 miliona dinara, a za koji dan stiže polovan autopodizač koji je, po Kuzmanovićevim rečima, u odličnom stanju, a preko je potreban za podizanje i pražnjenje kontejnera.
Od posebnog začaja u radu “Vidraka” je Reciklažni centar. U nekim zemljama Evrope, Belgiji, Češkoj, Slovačkoj i Litvatniji, selekcija i prerada otpada značajno učestvuje u razvoju cirkularne ekonomije.
” O Reciklažnom centru dovoljno govori podatak da u njemu rade četiri radnika a potrebno ih je bar deset. Centar radi na odvajanju nekoliko vrsta otpada, stakla, pet ambalaže, kartona i tetrapak- ambalaže. Angažovanjem novih radnika napravićemo korak dalje, a to je osnivanje Otkupnog centra. To je jedan od prvih ciljeva, koji sam sebi postavio na mestu direktora, znajući značaj takvog otkupnog mesta, gde bi građani mogli da donose reciklabil. Da bismo to ostvarili, potrebni su nam radnici, ali i nova mehanizacija. Imamo jedan kamion za prikupljanje reciklabila, nedostaje nam još jedan kamion-kiper, što bi olakšalo rad. “- kaže Kuzmanović.
Pre četiri meseca “Vidrak” je na prometnim mestima u gradu postavio 30 reciklažnih zvona za odlaganje staklenog otpada, što je donacije beogradske firme za odgovorno upravljanje otpadom-“Sekopak”. Direktor Kuzmanović je zadovoljan dosadašnjim iskustvom u radu sa ovom firmom, sa kojom je “Vidrak” sklopio ugovor o poslovno-tehničkoj saradnji.
” Firma “Sekopak” nam je donirala 30 zvona, potom smo nabavili još 10 zvona, koje smo postavili uz ugostiteljske objekte. Za nekoliko meseci prikupljeno je 40 tona stakla, četiri puta više nego u celoj prethodnoj godini. Videvši dobre efekte, tražili smo još 30 zvona, koje bismo rasporedili ispred svih većih restorana i objekata u kojima se održavaju velike proslave. Važno da “Vidrak” i grad što više prihoduju prodajom prikupljenog stakla. Zamisao “Vidraka” i “Sekopaka” je da uskoro oformimo “reciklažna ostrva”, gde će pored reciklažnih zvona biti postavljeni kontejneri za posebno odlaganje plastične ambalaže, tetrapak ambalaže i kartona. Planiramo da takozvana reciklažna ostrva formiramo na nekoliko mesta u gradu.”- objašnjava Kuzmanović.
Kuzmanović ističe važnost edukacije najmlađih o brizi za čisto i zdravo okruženje , od vrtića i osnovne škole, ali i u kasnijim uzrastima, kao i prilježniju kontrolu Komunalne inspekcije i milicije. Navodi da se pojedini kontejneri u centru grada prazne i do četiri puta dnevno a da nesavesni građani uporno donose kabasti otpad. Radnici “Vidraka” , da bi sve to uklonili, prinuđeni su da rukama iz kontejnera iznose cigle, građevinski materijal i delove pokućstva. Valjda postoji način da se tako nesavesnom ponašanju stane na put?! U razvijenim zemljama zapadne Evrope se u tome uspelo sistemom mandatnih kazni, možda bi samo trebalo “prepisati” model.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *