Lajkovac: Devedeset godina škole u Ćelijama

Kolubarski okrug Lajkovac Najnovije vesti

Škola u Ćelijama pokraj Ibarske magistrale, u kojoj je prva slova naučio i proslavljeni srpski književnik Radovan Beli Marković, obeležila je vredan jubilej – 90 godina postojanja. Danas je izdvojeno odeljenje OŠ „Mile Dubljević“ iz Lajkovca i ima 16 učenika od prvog do četvrtog razreda.

Jubilej je obeležen prigodnim programom u zgradi škole, koji su organizovali učitelji i učenici škole i Kulturni centar „Hadži Ruvim“ iz Lajkovca, a prisustvovali su predstavnici Opštine, matične škole, bivši učitelji i đaci. Svih 16 učenika predstavilo se recitacijama i pevanjem u horu, dok su đaci trećeg i četvrtog razreda izveli dramski prikaz „Kad proleće dođe“. Poznati lajkovački umetnik i publicista Milutin Ranković besedio je o Ćelijama kroz istoriju i predanje, a na kraju je odigrana profesionalna pozorišna predstava za decu „Zdravo je ono pravo“, koju je obezbedio Kulturni centar.

Na plemenitu misiju obrazovanja kroz 90 godina podsetile su sadašnje učiteljice Tanja Milošević i Svetlana Ilić. Pre 150 godina deca iz Ćelija su nastavu pohađala u susednom selu Petka (nekad Beogradska nahija, danas beogradska opština Lazarevac), gde je škola osnovana 1873. godine. Prvo školsko zvono u Ćelijama oglasilo se 23. marta 1932. godine.

Inicijator proslave jubileja je bivša učenica škole Grozdana Vera Popović (rođena Jevtić), autor publikacije povodom 80 godina postojanja škole. Stigla je iz Beograda da prisustvuje obeležavanju jubileja, emotivno evocirajući uspomene. Prisutnima se obratila i učiteljica u penziji Ljubinka Živić, kao i Milijan Kamenica, rođen 1934. godine, koji je u prvi razred krenuo ratne 1941. godine. Jubilej škole u Ćelijama obeležen je sa puno emocija, kako to biva u malim seoskim školama sa dugom tradicijom.

Izvor:VA014.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *