LAJKOVAC Kulturni centar ustanovio plaketu Braća Bajić

Lajkovac

Овог викенда у Лајковцу је одржан традиционални Фестивал фолклора “Колубарски Вез”, који организује Културни центар „Хаџи Рувим“. Оно што је овогодишњи фестивал издвојило од претходних јесте уручење новоустановљене Плакете за за допринос очувању српске традиције и фолклора „Браћа Бајић“.

 

Награда носи име по дуету народних певача и кантаутора који су чинили Тома и Андрија Бајић, родом из Јабучја у општини Лајковац. Браћа Бајић су компоновaла коло “Колубарски вез”, које готово сви фолклорни ансамбли Србије имају на репертоару као кореографију. Прва плакета је уручена Андрији Бајићу, члан легендарног дуета.

 

– Бајићи  су први снимили народну песму „Иде Миле лајковачком пругом“ и тако име овог места и пруге прославили као нико пре њих. Спадали су међу најтиражније певаче бивше Југославије тако да су, уз Мишу Ковача и Ивицу Шерфезија, били рекордери загребачког „Југотона“. Прву плакету са овим називом понеће преостали живи члан популарног дуета и  председник естрадних уметника Србије Андрија Бајић. Тиме је установљено ово вредно признање, које ће постати традиција – изјавио је директор Културног центра Милутин Ранковић, иницијатор награде.

 

Удружење естрадних уметника и извођача Србије узвратило је захвалницом Културном центру и директору Милутину Ранковићу, познатом лајковачком уметнику. Овом приликом је медаљом Културног центра „Хаџи Рувим“ награђен доајен новинарства и књижевник Миомир Филиповић.

 

Уз фолклорни ансамбл Културног центра „Хаџи Рувим“, на фестивалу ревијалног карактера наступили су КУД „Диша Ђурђевић“ из Вреоца и Ансамбл народних песама и игара „Круна“ из Стублина.

 

У оквиру фестивала приређена је и Изложба златовеза на народној ношњи и савременим етно костимима аутора Наде Марковић, Горице Николић и Мирјане Ђорђевић. Том приликом је одржан концерт вокално-инструменталне групе „Шапчанке“ и фрулаша Биљане Пауновић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *