LAJKOVAC Nemački IGB Automotiv otvara pogon sa 200 radnika

Lajkovac Najnovije vesti

Немачка компанија „ИГБ Аутомотив“, произвођач грејача за аутомобиле, почетком новембра ће започети иницијалну производњу у Лајковцу, а затим запослити 200 људи. Kомпанија je пронашла одговарајућу халу у власништву лајковачког предузећа „Сани комерц“, већ је почео избор будућих радника, од чега ће 90 одсто бити жене, након чега ће уследити обука.

 

Вест је саопштена на заједничкој конференцији за новинаре у згради Општине Лајковац, а председник општине Андрија Живковић нада се да је ово почетак новог развоја, јер је Лајковац у прошлости био више ослоњен на државни сектор.

 

– Предности Лајковца: географски и саобраћајни положај, пре свега пролазак аутопута Милош Велики, као и близина Београда сигурно су допринели доласку компаније. Битно је што ће највећи део запослених чинити жене јер велики број мушкараца већ ради у систему ЕПС-а. По подацима Националне службе за запошљавање у Лајковцу око 550 људи тражи посао, од тога пуно жена, што значи да ћемо скоро преполовити број незапослених. Због повећања прихода од пореза на зараде ово ће се повољно одразити на буџет општине, тако да ћемо моћи урадити више путева, изградити неку нову школу и вртић. То директно утиче на све сфере живота у нашој општини и зато је ово најзначајнији тренутак за општину Лајковац у последњих неколико деценија.

 

Генерални директор „ИГБ Аутомотив“ у Србији Далибор Берић нагласио  је да   отприлике 33 одсто европског тржишта држи огранак компаније у Србији.

 

– Са 1.600 радника у Инђији, 600 у Лазаревцу и са запосленима у општини Лајковац свакако представљамо значајан ослонац за Србију, али и за нашу компанију. Почели смо са селекцијом запослених јер имамо кратак рок и кренули смо са обукама: постоје квалификације за одређена радна места и потребно је око три месеца обуке за оне који нису квалификовани за рад у аутомобилској индустрији.  Производна јединица Лазаревац и производна јединица Лајковац заједно ће дати један финални производ – грејаче за аутомобилска седишта, отприлике око 200.000 недељно.

 

„ИГБ Аутомотив“ производи грејаче за аутомобиле и део је немачке компаније I.G.Bauerhin GmbH. Погон у Лајковцу трећи је у Србији, после Инђије и Лазаревца.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *