LAJKOVAC Obeležen Praznik opštine i uručena godišnja priznanja

Lajkovac Najnovije vesti

Данас је у великој сали Општине Лајковац одржана свечана академија поводом Празника општине – 16. септембра, на којој су уручена годишња јавна признања истакнутим појединцима и установама.

У области науке, иновација и проналазаштва Повеља општине Лајковац је додељена др Тијани Бојић, научном саветнику Института за нуклеарне науке Винча, афирмисаном научнику пореклом из Лајковца са радовима објављеним у међународним зборницима. Др Бојић је у 2022. лауреат и годишње награде института у којем ради.

У области медицине и бриге о здрављу Плакета је додељена Општој болници Ваљево, за изуетан допринос унапређењу и заштити здравља становништва колубарског краја. Награду је примила др Бранка Антић, директор Опште болнице Ваљево.

У области хуманости плакета је припала Нади Росић, медицинској сестри из Лајковца, на предлог 30 пацијената и суграђана.

У области образовања и васпитања дипломе и новчане награде у износу од 25.000 динара додељенe су средњошколцима ђацима генерације: Ани Јолачић из Степања – ђаку генерације Средње школе „17. септембар“ Лајковац, Ивани Милошевић из Пепељевца – ђаку генерације Ваљевске гимназије, Сањи Јеленић из Непричаве као ђаку генерације Техничке школе Ваљево и Александру Бајићу из Јабучја, ђаку генерације Железничке школе у Београду. Чак троје младих из Лајковца били су ђаци генерација школа ван свог места, међу њима и чувене Ваљевске гимназије, тако да је по томе 2022. изузетно успешна година за ученике из Лајковца.

Признања награђенима уручио је председник општине Лајковац Андрија Живковић. Посебан део говора Живковић је посветио заслужним појединцима и поготово почившем књижевнику Радовану Белом Марковићу, једином добитнику повеље за животно дело општине Лајковац:

– Како људи чине једно место, ми имамо част да се поносимо својим суграђанима. Са задовољством помињемо заслужне појединце који својим радом и залагањем несебично помажу развоју своје заједнице. У нашим срцима носимо човека који се посебно истакао племенитошћу, изнедривши књижевно дело довољно велико да га сврста међу класике српске књижевности, а Лајковац прослави, како у књижевности, тако и на културној мапи Србије и света. Реч је о до сада једином носиоцу повеље за животно дело Општине Лајковац, нашем Књижевнику, покојном Радовану Белом Марковићу. Изградивши цео један књижевни свет од стварних и измишљених јунака, у ком симболично доминира лајковачка пруга уског колосека, Радован је свој завичај учинио бесмртним. Зато ће Општина Лајковац у календар својих свечаности уписати „Дане Радована Белог Марковића“ који ће се од ове године одржавати почетком месеца октобра, а главна свечаност на којој ће се додељивати награда за књижевност са именом Радована Белог Марковића, одржаће се на Књижевников рођендан 10. октобра. На овај начин желимо да покажемо да Општина Лајковац не заборавља своје великане, али исто тако жели да подстакне младе нараштаје, успешне и даровите појединце, да остану верни својим сновима и да марљивим радом истрају на путу успеха, који не треба да им буде циљ сам по себи. Јер, велики људи нису они који сами много вреде, већ они који чине да своју средину и друге људе учине вреднијим и лепшим.

У име награђених захвалила се др Тијана Бојић, истакавши да је јој је то част и привилегија, да су сви награђени показали изузетност у својим професијама и између осталог рекла:

– Квалитет кога имамо, који нам је неопходан, који је гориво развоја и успеха једног народа, мора бити подржан. Заједништво талентованих појединаца са својим народом и својом државом гарантује промену која нам је свима потребна: да изазова до успеха буде мање, а самих успеха што више. Професионални дуг ми налаже да овом приликом укажем на отежане околности у којима се код нас реализује научна активност и иновативни искораци…Проценат буџетских издвајања за науку расте из године у годину, али недовољно динамично да би се пратиле потребе савремене науке.

Свечана академија је отворена националном химном и одломком из романа „Лајковачка пруга“ Белог Марковића. У уметничком делу учествовали су квартет „Мелодија“ из Лазаревца, глумац лазаревачког „Пулс театра“ Александар Карић и песникиња Зорица Мишић. Карић је извео одломак из монодраме „Е, не дам , бре“ посвећен Колубарској бици. Специјална гошћа програма била је песникиња Зорица Мишић, чланица Матице српске и потпредседница Српсако-канадског удружења „Десанка Максимовић“ и „Српске националне академије у Торонту“, говорећи стихове из своје поеме „Зимзелени воз“. Водитељ програма била је Ангелина Лукић, глумица из Ваљева.

Академију је припремио Културни центар „Хаџи Рувим“ Лајковац. У част Празника општине вечерас је у галерији Културног центра отворена изложба слика Невене Никодијевић, а затим одиграна бесплатна представа за грађанство „Др Буздован“, у којој играју Саша Јоксимовић, Јована Јеловац Цавнић и Пеђа Дамњановић.

Као Празник општине обележава се дан када је 1908. године први воз прошао кроз Лајковац, али се кроз њега преламају и Дан железничара (15. септембар) и Дан ослобођења у Другом светском рату – 17. септембар 1944. године.

Свечаности су присуствовали бројни представници јавних институција и суседних општина, међу њима и начелник Колубарског управног округа Горан Миливојевић и градоначелник Ваљева Лазар Гојковић.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *