LAKŠE I BRŽE UKLANJANJE KABASTOG OTPADA

Dotrajalo pokućstvo, oštećene sanitarije i građevinski otpad povremeno osvanu odbačeni pored kontejnera predviđenih za odlaganje smeća iz domaćinstva. Iako je pristup gradskoj deponiji slobodan za odnošenje krupnog otpada, retko ko to praktikuje,  jer je lakše izbaciti islužene stvari nadomak prvog kontejnera. Radnicima ” Vidraka” u Službi upravljanja komunalnim otpadom dodatno otežava posao uklanjanje kabastog otpada kraj kontejnera i sa divljih deponija. Zato ni ne čudi poslovični manjak radnika na ovim poslovima. Neophodna pomoć stigla je krajem januara nabavkom grajfera, mehanizovane “ruke” sa priključcima, namenjenog isključivo za prikupljanje glomaznog otpada.
Po rečima Ksenije Badem, direktorke “Vidraka”, biće najzad okončano ručno skupljanje i prenošenje otpada.
” Zahvaljujući kapitalnim subvencijama Grada od 5 miliona dinara uspeli smo da nabavimo grajfer, odnosno, na već postojeći nov kamion nadograđena je mehanizovana “ruka” za utovar i istovar tereta. Na prvom mestu nam je cilj da radnicima olakšamo posao, znajući velike količine otpada, koje “prelaze” preko njihovih ruku. Takođe, mehanizacijom ubrzavamo proces rada. Trudićemo se da grajfer bude i u službi uklanjanja divljih deponija van grada. Naši radnici su završili potrebnu obuku. Predviđeno je da na grajferu rade dva radnika, vozač i pomoćni radnik, koji i upravljaju komandama. ”
Planirano je da grajfer bude angažovan i na Divčibarama, što direktorka pojašnjava:” Kamion sa grajferom ima i prikolicu pa je moguće kontinuirano prikupljanje i odvoženje velikih količina smeća sa Divčibara, gde je sve više vikendaša i turista, ali i hotela u izgradnji. Gradsko rukovodstvo je prepoznalo probleme sa kojima se susrećemo u ovom delu posla, prevashodno zbog manjka zaposlenih, a radi veće efikasnosti i bolje higijene, kako u gradu, tako i na Divčibarama, subvencija iz Eko-fonda za novu mehanizaciju je velika pomoć “Vidraku”. Ukoliko ubuduće budemo gradili podzemne kontejnere grajfer je neophodan u uklanjanju otpada,”- kaže za naš portal Ksenija Badem.
/redakcija/
Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts