LETNJA KAMPANJA DOBROVOLJNOG DAVANJA KRVI

Gradske vesti
Devetnaesta letnja kampanja, koju organizuju Institut za transfuziju krvi Srbije i Crveni krst Srbije, počela je 5.juna i trajaće do 24.septembra ove godine. Tokom ovog perioda više od 40 gradova i opština u Srbiji, među kojima je i Valjevo, nadmetaće se za uglednu titulu “Šampion solidarnosti”. Davalac krvi može biti svaka zdrava osoba, starosti od 18 do 65 godina, teža od 50 kilograma, kod koje se proverom krvne slike, odnosno, nivoa hemoglobina u krvi, utvrdi da neće uzrokovati zdravstvene tegobe, kako davaoca tako ni primaoca krvi.Po rečima Aleksandra Tomića, sekretara Crvenog krsta u Valjevu, u ovoj godini je u planu 71 akcija dobrovoljnog davalaštva.
” Na kraju svakog meseca pravimo presek stanja, koji se meri rezultatima iz prethodne godine i brojem stanovnika. U ovu godinu su uvršteni preliminarni podaci o broju stanovnika Valjeva na osnovu kojih se izračunava procenat prikupljenih jedinica krvi. U prva četiri meseca ove godine ostvarili smo rast u prikupljenim jedinicama u odnosu na isti period lane. U 2022.godini smo prikupili 971 jedinicu krvi a u ovoj godini 1047 jedinica, što je rast od 7,8 odsto, čime smo veoma zadovoljni. Zaključno sa tridesetom realizovanom akcijom u maju ove godine krv je ponudilo 1398 sugrađana a 1262 je dalo krv, što znači da imamo stabilan rast.”- kaže Tomić.
Novost je što je u ovoj godini obeležena hiljadita prikupljena jedinica, kao svojevrstan vid motivacije dobrovoljnih davalaca.
“Želimo da obeležimo i dvehiljaditu i , bože zdravlja i trihiljaditu. U prošloj godini smo prikupili 2885 jedinica. Postoji pravilnik po kome Crveni krst Srbije nagrađuje davaoce i obeležava njihova posebna dostignuća za više 50, 75 i 100 davanja. To su bronzana, srebrna i zlatna plaketa Crvenog krsta. U prethodne četiri godine naš grad je uzastopno nagrađivan i to tri godine za redom najvišim priznanjem- dijamantska plaketa “Šampion solidarnosti” za najhumaniju sredinu u zimskoj i letnjoj kampanji. Nadamo se da ćemo i ove godine doći do praga nagrađivanja a, ako se to i ne desi, ostvarili smo rast prikupljenih jedinica.”- pojašnjava Tomić.
Sledeće sedmice biće obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi-14.jun i biće dodeljena priznanja višestrukim davaocima.Tim povodom biće organizovana akcija sa Udruženjem dobrovoljnih davalaca krvi “Policajac 2004”, u utorak, 13.juna, u “Lovačkom domu” od 8, 30 do 14,30.
Po rečima Aleksandra Tomića, Crveni krst u Valjevu je ostvario već 31 akciju u ovoj godini, odnosno, biće uskoro na polovini plana realizacije, kojim je predviđena 71 akcija dobrovoljnog davanja krvi.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *