Letovanje za pedesetoro dece sa seoskog područja

Gradske vesti

I ove godine je iz budžeta grada Valjeva, u okviru Lokalnog plana akcije za decu, finansirano letovanje za pedesetoro dece sa seoskog područja.

Zamenica načelnika Gradske uprave Branka Rosić i Radoica Rstić, predsednik Komisije za implementaciju Lokalnog plana akcije za decu ispratili su decu u Crnu Goru, poželeli i srećan put i ugodan boravak. Tom prilikom, Rstić je naglasio zbog čega na more idu deca sa seoskog područja, ali i objasnio šta se u narednom periodu može očekivati od aktivnosti u okviru Lokalnog plana akcije za decu.

„Grad Valjevo je 13 miliona izdvojio iz budžeta u 2023. godini za finansiranje projektnih aktivnosti u okviru Lokalnog plana akcije za decu. Jedna od projektnih aktivnosti je upravo letovanje za pedesetoro učenika sa seoskog područja u Čanju. Ovo je četvrta generacija za redom kako Grad Valjevo organizuje letovanje za decu sa seoskog područja. Zašto baš sa seoskog područja, iz razloga što toj deci nisu dostupne neke druge projektne aktivnosti. Ovo je velika podrška za njihove roditelje, koji nisu u mogućnosti da svoju decu vode na more, kako zbog sezonskih radova, tako i zbog svih poslova koje imaju na selu. Deca prvi put odlaze na more ove godine. Mi smo razmišljali i o njihovoj bezbednosti, sa njima odlaze i dva instruktora plivanja, oni će imati priliku da nauče da plivaju. Zaista, ono što je najveće priznanje za nas iz Gradske uprave, jeste kada vidimo radost i osmeh na njihovim licima, to je zaista potvrda da smo doneli pravu odluku.

U okviru Lokalnog plana akcije za decu pored ove aktivnosti, Grad Valjevo je opredelio i sredstva za nabavku besplatnih udžbenika za sve polaznike prvog razreda osnovne škole. Dakle, završena je javna nabavka, više od 7 miliona dinara je opredeljeno za nabavku udžbenika, a pored toga, mislili smo i na decu iz gradskih osnovnih škola. Ovih dana kreće školica plivanja u SRP Petnica, dakle 180 učenika drugog razreda osnovnih škola će dobiti besplatnu školicu plivanja u Petnici, koja će trajati 45 dana. Takođe, mislili smo i na najbolje učenike grada Valjeva, ispred Lokalnog plana akcije za decu planirane su i nagrade za najbolje učenike grada Valjeva, koji su osvojili značajne nagrade na republičkim, okružnim i opštinskim takmičenjima i za njih je Grad Valjevo obezbedio besplatno zimovanje na Divčibarama, kao i školicu skijanja“, poručio je Rstić.

Osnovci od četvrtog do sedmog razreda boraviće osam dana u Čanju, u hotelu sa četiri zvezdice, koji je udaljen 250 metara od plaže. Obezbeđen je pun pansion, a sa decom putuju dva instruktora plivanja, lekar i dve učiteljice.

Prema rečima Milana Nikolića iz Donjeg Taora koji šalje svoje dete na more, ovo je velika podrška od grada Valjeva, jer kako i sam kaže, od poslova koje imaju na svom domaćinstvu sigurno je da svoje dete ne bi mogli da vode na more. Njegov sin Stefan Nikolić, presrećan je zbog odlaska u Čanj i kako je naglasio, najviše se raduje kupanju i nada se da će naučiti da pliva, jer mu je ovo prvi put da olazi na more.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *