LJUBA- POVRATAK POSLE ŠEST DECENIJA

Gradske vesti
U jesen 1963.godine  slikar Ljuba Popović (1934-2016) je napustio tadašnju Jugoslaviju i sa svojim “urolanim” slikarskim platnima uputio se u Pariz, svetsku prestonicu slikarstva, da gradi umetničku karijeru. I uspeo je u toj želji i naumu, pre svega posvećenim radom i trudom, koji su podrazumevali gotovo asketski pristup svakodnevnom životu. U Parizu je strpljivo utirao svoj umetnički put kao figurativni slikar nadahnut remek-delima renesansnih i baroknih umetnika. Tada je, po sopstvenom priznanju, shvatio da je slikarstvo “mukotrpan posao”, koji zahteva potpunu predanost, znanje, umeće i neprestano učenje. Uprkos uspehu i ugledu stečenim u evropskim slikarskim krugovima, neretko je za sebe govorio da je “majstor”, a ne slikar, podrazumevajući pod tim pojmom upućenost do tančina u sve faze nastanka slike, od čisto tehničkih do završnog poteza kičice.
I posle 60 godina, baš u jesen, Ljuba se simbolično vratio, sada u Srbiju, u Valjevo svog detinjstva i mladosti, u Modernu galeriju osnovanu 1985.godine, kao hram fantastičnog slikarstva Mediale, čiji je bio član, i među platna sopstvene stalne postavke. Vratio se u svom prepoznatljivom liku, u vajarskom obličju akademske vajarke Sare Nikolić. Svi oni, koji su Ljubu poznavali, potvrdili su “sličnost sa originalom”. Ovi drugi, znaće kako je izgledao, jer je autorka skulpture najveću pažnju posvetila psihološkoj analizi njegovog portreta, uravnotežujući pojavnu, vidljivu ličnost sa karakterološkim odlikama.
Sedeća Ljubina skulptura, izlivena u bronzi, visine 1,80 cm, predstavljena je i zvanično na izložbi “Intenzitet postojanja: skulptura Ljube Popovića” u Modernoj galeriji, u prisustvu mnogobrojne publike, među kojima je bilo i više njegovih prijatelja i savremenika. Otvaranje izložbe delovalo je pomalo neuobičajeno, kao poseta Ljubi u galeriji, gde on dočekuje goste među svojim platnima. Jasna Opavski, autorka katalaga za izložbu, istakla je da Ljubino prisustvo zrači iz njegovih dela, jer je svoju umetničku energiju ugradio u svoje slike, a od danas je prisutan i u skulptoralnom obličju.
Svoja sećanja na Ljubu Popovića podelio je sa publikom Dušan Mihajlović, nekadašnji predsednik Opštine Valjevo, uz čiju pomoć je 1985.godine i osnovana Moderrna galerija u Valjevu, koja je danas ustanova kulture od nacionalnog značaja. On je izrazio nadu da će Ljubin spomenik-skulptura imati svoje mesto na nekom trgu u blizini prote Mateje, vojvode Mišića i Desanke, u jedinstvenom prostoru gde će se, kako je rekao, uz “mač i pero” ukrstiti i slika.
Klub “Ars Nova” poklanja skulpturu gradu Valjevu i svim građanima Srbije. Da Valjevo dobije ovako vredan poklon zaslužni su Vojislav Jovanović, nekadašnji direktor Moderne galerije, Vlado Dodović, predsednik Kluba Ars Nova i mnogobrojni donatori i poštovaoci Ljubine umetnosti. Odborom za podizanje spomenika predsedavao je akademik Matija Bećković.Spomenik-skulptura Ljube Popovića biće izložena u Modernoj galeriji a obaveza grada Valjeva je da u narednom periodu odredi mesto gde će trajno biti postavljena.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *