Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Valjeva

Gradske vesti Najnovije vesti

Na današnjoj Skupštini grada Valjeva usvojen je Lokalni akcioni plan zapošljavanja grada Valjeva za 2022. godinu. LAPZ – om su prdviđene mere aktivne politike zapošljavanja koje su u skladu sa merama koje su predviđene NAPZ. To su tri mere koje će se sprovoditi u 2022. godini i to:

  1. Stručna praksa radi sticanja praktičnih znanja i veština za samostalan rad u struci bez zasnivanja radnog odnosa i to za lica sa najmanje srednješkolskim obrazovanjem, bez obzira na godine života (20 lica ukupno i to: 10 lica sa visokom, 5 lica sa višom i 5 lica sa srednjom stručnom spremom)
  2. Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica na novootvorenim radnim mestima podrazumeva finansijski podsticaj u jednokratnom iznosu poslodavcima (iz privatnog sektora). Realizacija programa se prati 12 meseci. (20 lica)
  3. Subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je: prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe, završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije. (30 lica)

Opšti cilj LAPZ-a je povećanje zaposlenosti i to kroz:

  1. Program stručne prakse stručna praksa je namenjena licima sa najmanje srednjim obrazovanjem, bez radnog iskustva, a sprovodi se i organizuju se radi stručnog osposobljavanja za samostalan rad u struci, za koje je stečeno odgovarajuće obrazovanje, odnosno sticanja uslova za polaganje stručnog ispita kad je to zakonom, odnosno pravilnikom predviđeno kao poseban uslov za samostalan rad u struci i realizuje se bez zasnivanja radnog odnosa.
  2. Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica na novootvorenim radnim mestima predstavlja finansijski podsticaj u jednokratnom iznosu poslodavcima (iz privatnog sektora) za otvaranje novih radnih mesta na kojima će se zapošljavati nezaposlena lica uz praćenje realizacije 12 meseci.
  3. Subvencije za samozapošljavanje nezaposleno lice može da ostvari pod uslovom da je: prijavljeno na evidenciju nezaposlenih Nacionalne službe, završilo obuku za razvoj preduzetništva po planu i programu obuke u organizaciji Nacionalne službe ili druge odgovarajuće organizacije.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *