Međunarodni naučni skup u Omni centru

Gradske vesti Najnovije vesti

Međunarodni naučni skup održava se od 21. do 23. septembra u Valjevu, u organizaciji Instituta za uporedno pravo, Udruženja za odštetno pravo i Pravosudne akademije iz Beograda. Ovogodišnja tema je „Prouzrokovanje štete, naknada štete i osiguranje“, a na ovom naučnom skupu učestvuje više od 30 uglednih naučnika i praktičara iz zemlje i inostranstva. Pored učesnika iz inostranstva Austrije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Hrvatske, Italije, Mađarske i Poljske, učestvuju i predstavnici domaćih institucija i profesionalci u oblasti osiguranja.

Direktor Instituta za uporedno pravo,  prof. dr Vladimir Čolović, rekao je da će na ovogodišnjem savetovanju naročita pažnja biti posvećena bezbednosti saobraćaja.

„Posvetiće se pažnja i trotinetima, što je rak rana ne samo onoga što doživljavamo svaki dan, već i što imamo u zakonodavstvu. Biće reči i o pitanjima vezanim za stečaj osiguravajućih društava, jedno nerešeno pitanje koje se tiče i građana, imajući u vidu da su oni najoštećenija strana u slučaju da jedno osiguravajuće društvo ode u stečaj. Problematična su pitanja vezana za osiguravanje profesionalne odgovornosti i druge vrste osiguranja”, rekao je Čolović i istakao da je potrebno da se zakonodavstvo u ovoj oblasti prilagodi, jer godinama nije menjano.
Na pitanje kako komentariše nedavno poskupljenje auto-osiguranja, pa vraćanje cena od strane države, Vladimir Čolović, direktor Instituta za uporedno pravo kaže da se sama premija oblikuje po tehničkoj premiji:
“Mislim da država ne bi trebalo da reaguje. Jedino ukoliko dođe do velikih oscilacija, ali je to stvar osiguravača. I sam sam ranije radio u osiguravajućim društvima i radio na formiranju premije osiguranja auto-odgovornosti”.

“Ono što je jako važno za sudsku praksu i za osiguravajuća društva i građane jesu naknade šteta zbog povreda vrata. To je povreda koja nastaje kod naglih kočenja i udara, gde glava prvo ide napred, a onda naglo nazad. Kod određivanja naknade štete za ove povrede, došlo je do čitavog niza problema, imajući u vidu da pojedini lekari smatraju da do određenih brzina ove povrede mogu nastati. To će biti tema kojoj je posvećena posebna pažnja”, najavio je prof. dr Zdravko Petrović, jedan od autora savetovanja i dugogodišnji predstavnik Udruženja za odštetno parvo.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je pozdravljajući učesnike rekao da je počastvovan time što se od 25 do sada održanih skupova, poslednjih pet održava u Valjevu.

“To je dokaz da smo dobri domaćini. O stručnom značaju ovakvih skupova je suvišno i prčati, jer je od neprocenjive vrednosti kada imate priliku da na jednom mestu čujete iskustva više od 30 uglednih naučnika i praktičara iz zemlje i inostranstva. Oblast osiguranja je prepoznata kao veoma značajna i suguran sam da ćemo nakon ovogodišnjeg skupa biti bogatiji za nova znanja. Svim učesnicima skupa želim uspešan rad i prijatan boravak u našem gradu”, rekao je gradonačelnik Valjeva.

U organizaciji ovog skupa, koji se petu godinu održava u Valjevu je i dr Dragan Obradović, sudija Višeg suda u Valjevu. I ove godine je na skupu govorio prof. dr Volfgang Rorbah, istaknuti naučnik i stručnjak u oblasti ekonomije, posebno osiguranja lica i putnih osiguranja, potpredsednik Austrijsko-srpskog društva i istaknuti filolog i istoričar, koji je predstavio rad „Katastrofa Titanika – u ogledalu istorije osiguranja“.

Na skupu će svoje radove predstaviti oko 30 stručnjaka iz zemlje i inostranstva.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *