Ministar Martinović posetio Valjevo

Gradske vesti

Aleksandar Martinović, ministar državne uprave i lokalne samouprave posetio je danas Valjevo, gde je najpre sa gradonačelnikom grada Valjeva Lazarom Gojkovićem, načelnikom Kolubarskog upravnog okruga Milošem Milutinovićem, načelnikom Gradske uprave grada Valjeva Nebojšom Petronićem i zamenikom načelnika Gradske uprave Valjeva Brankom Rosić održao radni sastanak.

“Velika mi je čast da danas u Valjevu ugostim ministra za državnu upravu i lokalnu samoupravu Aleksandra Martinovića i njegove saradnike. Valjevo kao jedan od većih gradova u Srbiji ima puno nadležnosti sa nivoa Republike i imamo obavezu da Gradsku upravu modernizujemo i kreiramo po meri građana. Zbog toga nam je važna saradnja sa ovim Ministarstvom, koja je u ovom mandatu na veoma visokom nivou.

Ovom prilikom se zahvaljujem ministru Martinoviću i Ministarstvu koje vodi na podršci i sredstvima za projekat rekonstrukcije dečjih igralšta po vrtićima u okviru PU „Milica Nožica“.  Kao što znate, mi smo u prethodnom periodu uradili 26 novih parkića u gradu Valjevu po skoro svim mesnim zajednicama što gradskim, što seoskim i jako nam je važno što smo dobili podršku za ovaj projekat. Videli ste u kakvom stanju su ta igrališta. Zaista smo srećni što će valjevska deca imati moderna, bezbedna i opremljena dečja igrališta.

Obaveštavamo građane Valjeva da je u toku implementacija Jedinstvenog upravnog mesta, uz podršku Ministarstva, čime ćemo napraviti veliki korak u modernizaciji Gradske uprave, što će omogućiti da se svi administrativni poslovi obavljaju na jednom mestu.

Takođe, zahvaljujemo se Ministarstvu i na podršci u uvođenju elektronskog sistema u Skupštini grada Valjeva. Obaveštavam ministra da smo projekat realizovali, ali da smo se suočili sa tehničkim problemima u funkcionisanju opreme. Ukoliko ne bude sistem profunkcionisao, moraćemo da raskinemo ugovor sa dobavljačem opreme. Zaista je zadovoljstvo kada sa jedne strane imate dobrog ministra i kvalitetno Ministarstvo,  a sa druge strane lokalnu samoupravu koja je spremna da se menja na bolje”, rekao je gradonačelnik Gojković.

Nakon radnog sastanka, ministar je sa saradnicima obišao vrtić „Zvončić“, za čiju adaptaciju igrališta je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave ove godine izdvojilo sredstva.

“Pre svega želim da se zahvalim gradonačelniku grada Valjeva Lazaru Gojkoviću i njegovim saradnicima na dobrodošlici. Imali smo jedan dobar radni sastanak, gde su me gradonačelnik i njegovi saradnici upoznali sa projektima koji su u fazi realizacije i sa svim onim što Grad Valjevo zajedno sa državom Srbijom radi u poslednjih dve do tri godine. Kao što znate, od 2020. godine, država Srbija pre svega je zahvaljujući naporima predsednika Republike Aleksandra Vučića i Vlade Republike Srbije uložila značajne napore da u Valjevo dovedemo nekoliko velikih investitora. To je ono što je gradu ove veličine i sa ovim brojem stanovnika definitivno nedostajalo i mi ćemo kao država nastaviti da pomažemo gradu Valjevu, jer ono što radimo u Valjevu, to je ono što radimo u celoj Srbiji. Dakle, otvaranje novih radnih mesta, novih fabrika, zapošljavanje ljudi, borba za bolji životni standard naših građana. Konkretno, kada je u pitanju Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave kao što je i gospodin Gojković rekao, mi smo ove godine iz budžetskog fonda izdvojili 11 miliona dinara, Grad Valjevo će da izdvoji još 12 za rekonstrukciju dečjih igračišta u okviru PU „Milica Nožica“. Jedno od tih igrališta je i ovo koje se nalazi u okviru objekta „Zvončić“. Mislim da će ovo mnogo značiti za pre svega deci koja su smeštena o ovim objektima. Sama Predškolska ustanova je izgrađena koliko sam obavešten 1964. godine, u međuvremenu nekih velikih radova na adaptaciji samih objekata i dečjih igrališta nije bilo, tako da mi je veliko zadovoljstvo što smo uspeli da pronađemo sredstva za rekonstrukciju šest igrališta u okviru PU „Milica Nožica“. To je doprinos Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave jednoj politici koja se vodi na nivou celokupne države Srbije, a to je da imamo što više dece i da naša deca imaju što pristojnije uslove za boravak, za obrazovanje i u našim predškolskim ustzanovama i u našim školama i na našim fakultetima. Ovo je naš mali doprinos da deca u Valjevu predškolskog uzrasta imaju bolja i sređenija igrališta. Sve ono što radimo kao država, svi ovi naši veliki projekti, auto – putevi, koridori, opremanje naših i izgradnja novih bolnica, velika ulaganja u poljoprivredu, sve to nema mnogo smisla ako ne bude imao ko da nas nasledi i ako ne budemo imali iz godine u godinu što više dece. U tom smislu, meni je zaista drago što smo kao Ministarstvo mogli da učestvujemo u obakvom projektu i takođe želim da kažem da Grad Valjevo može da računa na našu podršku i u narednom periodu”, kazao je ministar Martinović.

Ministar je govorio i o drugim projektima koji su važni za Grad Valjevo, a o kojima su razgovarali na današnjem sastanku.

“Drago mi je što Grad Valjevo ima nekoliko dobrih projekata i nadam se da ćemo vrlo brzo obezbediti sredstva da se ti projekti realizuju. U pitanju su projekti obnove lokalne putne infrastrukture, zato što je u skoro svim lokalnim samoupravama to jedan od većih probelam, to je energetska sanacija objekata koje koriste naše jedinice lokalne samouprave. Ja sam i danas gradonačelniku preneo da možemo da očekujeme uskoro dobre vesti i potpisivanje ugovora u Vladi Srbije za realizaciju tih projekata koji su od lokalog značaja, a koji su važni za građane Vaeva. Naravno, Valjevo ima obavezu kao sve druge lokalne samouprave da dobro pripreme te projekte i da ti projekti budu takvi da ispunjavaju standarde koji nisu baš jednostavni da bi bila prebačena sredstva i da bi ti projekti mogli da se relizuju. Ono što želim da kažem to je da smo mi kroz analizu projekata za budžetski fond za 2023. godinu došli do zaključka da naše jedinice lokalne samouprave su napravile značajan iskorak kada je u pitanju priprema projekata. Dakle, mi smo do pre nekoliko godina imali problem da ne samo naše opštine i gradovi, nego i državni organi i javna preduzeća, nisu umeli da pišu dobro projekte, sada mi tih problema nemamo. Nama je konkretno u ovoj godini kada smo raspisali javni poziv za finansiranje projekata iz budžetskog fonda u Ministarstvo pristiglo više od 200 projekata i svega nekoliko projekata nije ispunjavalo uslove, to znači da su naši ljudi na lokalu naučili da pišu projekte i ono što je meni lično žao, to je činjenica da zbog ograničenih sredstava u budžetskom fondu nismo mogli svima da izađemo u susret. Nismo mogli u potpunosti da izađemo u susret ni Valjevu, mogli smo da izdvojimo tih 11 miliona, ali dobro je što je Grad Valjevo uspeo da obezbedi ta dodatna sredstva i zaista mi je drago što ćemo zajednički uspeti da adaptiramo ovih šest igrališta. U Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i u budućem periodu će Grad Valjevo imati pouzdanog partnera, sva pitanja i svi projekti koji su direktno u nadležnosti Ministarstva ćemo pokušati što brže da rešimo, a ono što je u nadležnosti nekih drugih ministarstava, mi ćemo zamoliti kolege da se uključe aktivno u rešavanje tih problema, jer je praksa pokazala da samo zajedničkim naporima i lokalne samouprave i države možemo da napravimo dobre i dugoročne rezultate za naše građane”, zaključio je ministar Martinović.

Martinović je nakon obilaska vrtića “Zvončić”, posetio i Narodni muzej u Valjevu.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *