Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog posetio Mionicu

Mionica

Ministar za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Tomislav Žigmanov rekao je da postoji još izazova kako bi se unapredio socijalni položaj žena, a povodom rodnog nasilja da se kaznena politika mora poštriti.

“Sa žalošću konstatujemo i da još uvek postoji rašireno rodno nasilje, koje zna okončati femicidom, tako da pored svega učinjenog, moramo još raditi na kulturi nenasilja, zaštite žrtava i jačanju kaznene politike u ovoj oblasti”, rekao je Žigmanov koji je sa stalnom koordinatorkom Ujedinjenih nacija u Srbiji Fransoaz Žakob posetio domaćinstvo Slavice Ivanović iz Dučića, u opštini Mionica, gde su se upoznali sa aktivnostima Udruženja žena Kolubarskog okruga.

On je rekao da Međunarodni dan žena sagledavaju kroz sve ono što se čini po pitanju ravnopravnosti.

“Imamo ključni iskorak kada je u pitanju zakonodavni okvir i strateški dokumenti. Realizujemo brojne programe i politike koje se tiču ekonomskog osnaživanja i poboljšanja socijalnog položaja žena, kao i njihove vidljivosti u političkom životu”, rekao je Žigmanov.

On je ocenio da postoji još izazova kako bi se situacija dodatno unapredila na polju socijalne podrške kada je u pitanju tzv. nevidljivi ženski rad, a u političkom smislu još uvek postoji nepovoljna situacija u broju žena na važnim funkcijama.

Žakob je pohvalila aktivnosti koje Srbija sprovodi u stvaranju što bolje slike kada je reč o ravnopravnosti polova i ekonomskog jačanja žena.

“Srbija je ostvarila dosta veliki napredak kada je u pitanju unapređenje položaja žena, kao i borba protiv nasilja nad ženama, ali i dalje ostaje da se dosta toga uradi na tim poljima, ali i u ekonomskom osnaživanju žena. Njihov rad u domaćinstvima je često nevidljiv i neplaćen”, ukazala je Žakob.

Opština Mionica poklanja veliku pažnju rodnoj ravnopravnosti i jačanju uloge žene u svim segmentima života.

“I današnji skup je prilika da pokažemo da podržavamo aktivnosti Udruženja žena, ali i generalno pripadnica lepšeg pola. Dame su deo društva, imaju važnu ulogu u izgradnji države, sela, svog okruženja i predstavljaju stub porodice. Srpska žena je kroz istoriju pokazala da može da bude majka, da, ako zatreba, može da nosi i pušku, ali i da mesi kolače”, istakao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Posetioci su imali priliku da vide proizvode članica Udruženja žena Kolubarskog okruga, i da se upoznaju i porazgovaraju sa vrednim domaćicama, koje su predstavile svoje aktivnosti, kao i produkte svoga rada.

“Naše članice trenutno rade na važnoj kampanji, koja se zove ‘Koliki je moj deo’, koja se tiče raspodele nasledstva između muškaraca i žena. Takođe, bavimo se ekonomskim osnaživanjem kroz rad platforme za prodaju proizvoda poljoprivrednica Kolubarskog okruga”, rekla je Jelena Ružić, predsednica Udruženja žena Kolubarskog okruga.

Izvor:rtv.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *