Mišićevi dani u Mionici

Kolubarski okrug Mionica

Mišićevi dani, koji se ove godine održavaju 26-ti put, trajaće sedam dana – od 18. do 24. jula. Na manifestaciji koja se održava pod pokroviteljstvom opštine Mionica, biće dodeljene Zlatne plakete vojvoda Živojin Mišić pripadnicima Vojske Srbije i Ministarstva odbrane za postignute rezultate i dostignuća u oblasti vojne službe, nauke i doktrine.

Mionica je čuvar dostojnog herojskog nasleđa srpskih vojnika. U čast vojvodi Živojinu Mišiću, pored manifestacije, spomenika i trga u centru, podići ćemo i jedan spomenik kulture – Kuću Kolubrske bitke, koju gradimo. Pozivam sve da posete Mionicu i uživaju u bogatom programu koji smo pripremili – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Mišićevi dani su jedan od najposećenijih događaja Kolubarskog kraja. Mioničane i sve posetioce očekuje bogat kulturni, umetnički, sportski i zabavan sadržaj. Program u ponedeljak započeće polaganjem venaca na spomeniku slavnom vojvodi na Mišićevom trgu u 17.30 časova, nakon čega će poštovaoci vojvode Mišića posetiti njegovu rodnu kuću u Struganiku. Od 19.30 časova u Kulturnom centru Mionica počinje ceremonija svečanog otvaranja kada će biti uručene plakete i priznanja. Program prve večeri zatvoriće koncert Danice Crnogorčević koji počinje u 21 čas na Trgu vojvode Živojina Mišića. Organizovane su dve književne večeri na kojima će Milan Bogojević i Mihailo Poček predstaviti svoje knjige, a za dečiji film „Vuk Bobice“, koji je sniman u Mionici zakazana je premijera za 23. jul. Takođe, posetioci će moći da uživaju u monodrami „Lina tvrđa od kamena“ i kabareu „Najveće ljubavi srpskih velikana“. U sportskom delu održaće se turniri u odbojci i fudbalu.

Šestog dana manifestacije, nastupiće pevačka zvezda Dragana Mirković, a takođe u muzičkom delu koncert će održati OK BEND i Dule Lušin sa “No comment“ bendom, u četvrtak i sredu sa početkom u 21 čas.
Za kraj manifestacije predviđen je tradicionalna maskembal polaznika predškolske ustanove „Neven“.

Vojvoda Živojin Mišić jedan je od najslavnijih vojskovođa u našoj istoriji. Rođen je u selu Struganik, opština Mionica, gde se i danas nalazi njegova kuća kao kulturno dobro od velikog značaja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *