Momirović: Da Valjevo postane centar Zapadne Srbije

Gradske vesti

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović  boravio je danas u Valjevu, gde je nakon naučno-stručnog skupa „Čista Srbija“ u Istraživačkoj stanici Petnica, održan sastanak sa predstavnicima grada Valjeva.

„Brojni kapitalni projekti koji  se u ovom trenutku realizuju zaista menjaju i izgled  i položaj Valjeva i ovog dela Srbije. Izgradnja brze saobraćajnice je svakako najznačajniji projekat  i ponosan sam na činjenicu da sam deo tog tima  koji vodi predsednik  Aleksandar Vučić i koji se bavi realizacijom ovog projeta . Videli ste i sami koliki je benefit  tog projekta i koliko će nam značiti u povezivanju sa auto-putem Miloš Veliki. Duple trake od brze saobraćajnice  Iverak-Lajkovac  do  privredne zone a zatim  do južne obilaznice je još  jedan izuzetno važan projekat o kome smo danas razgovarali i čiji početak očekujemo  u najskorije vreme. Takođe izgrdnja kanalizacione mreže, nekoliko postrojenja za prečišćavanje voda  doprineće ne samo da  građani  Valjeva već i sela žive u čistoj Srbiji i da na taj način uspemo da rešimo višedecenijske probleme u narednom periodu“, rekao je gradonačelnik Valjeva  Lazar Gojković i dodao da se  trenutno izvode radovi na uređenju i opremanju industrijske zone, da u Valjevo dolaze dva velika investitora zahvaljujući pomoći i podršci Vlade Republike Srbije.

Osnovni cilj svega što Vlada Srbije trenutno radi u Valjevu i okolini je da ovaj grad postane centar ovog dela Zapadne Srbije, poručio danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

“Mi u brzu saobraćajnicu Valjevo – Lajkovac, kojom će grad biti povezan sa auto – putem Miloš Veliki, trenutno ulažemo blizu 160 miliona evra. Ona nam je već donela dva nova strana investitora. Praktično, jedan projekat je pogurao drugi, a vrlo brzo ćemo započeti izgradnj Južne obilaznice Valjeva u dužini od pet kilometara, gde će, u narednih godinu dana, posao naći 1.000 ljudi. Uz sve pomenuto, to će omogućiti Valjevu da dobije ekonomsku snagu, da plate značajno porastu, da u njega dođu novi ljudi i da postane značajan centar”, rekao je ministar nakon sastanka s gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem.

Napomenuo je da se u Srbiji trenutno projektuje i gradi 1200 kilometara auto – puteva i brzih saobraćajnica, a da pre deset godina nije rađen nijedan kilometar.

„Uveren sam da u narednih godinu do dve dana Valjevo neće moći da se prepozna kada se završi ova brza saobraćajnica , kada se završi obilaznica oko Valjeva, kada dođe novih 1.000 radnih mesta  to će biti benefit ne samo za ljude koji su našli posao u tim fabrikama nego pre svega za sve ljude koji rade u malim kompanijama  od 5-50 zaposlenih što će potpuno promeniti ekonomsku perspektivu  ovog grada i zato smo toliko posvećeni  svim ovim projektima“.

U organizaciji Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Istraživačkoj stanici Petnica danas je počeo dvodnevni skup “Petnica 2022”, posvećen pre svega projektu “Čista Srbija”.

Na skupu su predstavnici više od 30 lokalnih samouprava iz cele Srbije, na čijoj teritoriji će u naredne četiri godine biti realizovan posao vredan četiri milijarde evra sa ciljem poboljšanja ekološke slike države.

“Danas smo u Petnici kako bismo predstavili najveći ekološki projekat u istoriji ove zemlje. Naš plan je da u naredne četiri godine izgradimo 7.000 kilometara kanalizacione infrastrukture, više od 250 postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, i samo u ovoj godini Vlada Republike Srbije je predvidela više od 400 miliona evra za investicije u komunalnu infrastrukturu”, rekao je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović.

Izvor:VA014.info

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *