Momirović: spajanjem koridora sa auto – putem “Miloš Veliki” u potpunosti se menja perspektiva Valjeva

Lajkovac Najnovije vesti

Danas je u opštini Lajkovac boravio ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović, gde je sa direktorom JP „Putevi Srbije“ Zoranom Drobnjakom, gradonačelnikom Valjeva Lazarom Gojkovićem i predsednikom opštine Lajkovac Andrijom Živkovićem, u gradilišnom kampu China Shandong International, održao radni sastanak .

Predsednik opštine Lajkovac Andrija Živković se zahvalio ministru na poseti i ukazao na značaj brze saobraćajnice za ceo Kolubarski okrug.
„Velika mi je čast i zadovoljstvo što je danas u poseti opštini Lajkovac gospodin Tomisalv Momirović, ministar građavinarstva i infrastrukture. Ono što je jako bitno, radimo na veoma važnom projektu za čitavu Zapadnu Srbiju i čitav Kolubarski okrug. Ono što je takođe jako bitno, jeste da možemo da očekujemo da se već u toku naredne godine radovi na tuplim trakama od Lajkovca do Valjeva potpuno završe, što će dati jednu novu dimenziju i razvojnu šansu čitavom ovom kraju, naročito Kolubarskom okrugu. Jedan od tih dokaza jeste da Valjevo, kao jedan od glavnih centara ovog kraja ima već dve nove fabrike u izgradnji i sigurno da je preduslov za sve to bila i izgradnja ovih duplih traka. Takođe i Lajkovac i sve ostale opštine koje se oslanjaju na Valjevo vide svoju šansu u tome. Izgradnjom duplih traka od Lajkovca do Valjeva, Lajkovac postaje važno saobraćajno čvorište u ovom delu Zapadne Srbije. Čitav ovaj kraj sa izgradnjom duplih traka ima novu perspektivu i novu razvojnu šansu u budućnmosti“, naglasio je Živković.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je potvrdio značaj brze saobraćajnice, a u prilog tome jesu i tri nove fabrike koje se trenutno rade u Valjevu.
„Kada se udruže lokalne samouprave, uz ogromnu podršku države, onda je to pravi put za napredak ovog dela Srbije. Brza saobraćajnica je zaista od vitalnog značaja za Grad Valjevo, a dokaz toga je izgradnja tri fabrike pre završetka izgradnje brze saobraćajnice. Dakle, tri nove fabrike se grade u Valjevu i to je zaista sjajana vest ne samo za građane Valjeva, nego i za građane celog Kolubarskog orkruga. Siguran sam da će završetak izgradnje brze saobraćajnice unaprediti i bolje će biti iskorišćeni potencijali cele Zapadne Srbije, a naše opštine će biti mnogo bolje povezane i međusobno, a i sa ostatkom Srbije i šire. Valjevo je spremno za realizaciju već započetih investicija, ali smo i nestrpljivi da krenemo dalje u privlačenje novih investicija, koje će dovesti do daljeg razvoja Grada“, rekao je gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković.

Ministar Momirović je naglasio da je ovo veoma važan projekat za Valjevo i Lajkovac, jer će brza saobraćajnica koja će spojiti Valjevo sa koridorom „Miloš Veliki“ u potpunosti promeniti perspektivu pre svega grada Valjeva, a Lajkovac će postati moćan saobraćajni centar.
„ Ove saobraćajnice se grade po najvećim evropskim standardima. Ove saobraćajnice su nešto što mi dugujemo gradovima, one će generisati nove investicije, veći rast plata, a onda će to pratiti i dodatni rast penzija. Moram da konstatujem da smo naravno kao i svuda imali otvorenih pitanja kada pričamo o ekproprijaciji. Mislim da smo taj problem suzili na jedan ili dva slučaja i to ćemo naravno rešiti. Kada pričamo o eksproprijaciji na nivou cele države, moram da kažem da mi sada eksproprišemo desetine hiljada katastarskih parcela. Gradimo deset auto – puteva i brzih saobraćajnica, gradimo najbrže pruge, nove aerodrome, nove luke. Srbija je prethodne dve godine imala najveću stopu ekonomskog rasta u celoj Evropi. Zato je potrebno da izgaradimo ovaj put i ne samo ovaj put ovde u Valjevu i Lajkovcu, već i sve auto – puteve. Mi to gradimo zbog naših građana i molim ih za podršku. Mi ovo moramo da uradimo ne samo zbog nas, nego zbog naše dece i zbog njihove dece.

Voleo bih da napomenem da sam u Valjevo došao vozom. Mi smo rekonstruisali prugu od Beograda do Valjeva, putovao sam sat vremena i 15 minuta najkvalitetnijim švajcarskim vozom. Zaista, ljudi iz Valjeva nemaju potrebe da pale automobile kada idu ka Beogradu. Imamo prugu na nivou najrazvijenijih zemalja, makar do Valjeva. Završavamo projektnu dokumentaciju kako bi što pre nastavili dalje sa rekonstrukcijom pruge do Kosjerića, pa onda i do Užica i dalje do Priboja. To su sve prioriteti koje mi zahvaljujući snažnoj podršci Aleksandra Vučića i zahvaljujući fiskalnoj konsolidaciji koju je on sproveo 2015. godine, sada imamo snage da izgradimo. Zima i jesen neće biti laki, ulazimo u jedno izazovno vreme, ne samo za Srbiju, nego za celu Evropu i zaista nam je potrebna podrška naših građana, a mi ćemo nastaviti da insistiramo i da sve nove prijekte završimo, da početkom sledeće godine Valjevo ima najsavremeniju komunikaciju i konekciju sa auto – putem „Miloš Veliki“, poručio je Momirović.

Izvor:VA014.info/B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *