МОМИРОВИЋ У ЛАЈКОВЦУ: Радови на брзој саобраћајници напредују пуном паром – захваљујемо се грађанима на подршци

Lajkovac Najnovije vesti

НА пројекту изградње брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац која ће Ваљево повезати са ауто-путем Милош Велики имали смо доста отворених питања о експропријацији, али смо успели да решимо деведесет и девет одсто проблема око експропријације, изјавио је министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Томислав Момировић.

Министар је заједно са директором ЈП Путеви Србије Зораном Дробњаком, градоначелником Ваљева Лазаром Гојковићем и председником општине Лајковац Андријом Живковићем одржао радни састанак у градилишном кампу China Shandong International.

– Када причамо о експропријацији на територији читаве државе морам да кажем да ми сада експропришемо на десетине хиљада катастарских парцела – додао је министар Момировић.

Министар Момировић је истакао важност пројекта брзе саобраћајнице Иверак – Лајковац јер ствара услове за долазак страних инвеститора уз напомену да ће се наставити са инсистирањем да се сви пројекти заврше, а да почетком следеће године Ваљево има најсавременију комуникацију  и конекцију са аутопутем Милош Велики.

– Брза саобраћајница која ће спојити Ваљево са ауто – путем Милош Велики потпуно ће променити перспективу пре свега Ваљева, а Лајковац ће постати један моћан саобраћајни центар. Ове саобраћајнице се граде по највишим европским стандардима и овакве саобраћајнице дугујемо нашим грађанима. Оне ће генерисати нове инвестиције, већи раст плата, а онда ће то пратити и додатни раст пензија – додао је министар Момировић.

Министар Момировић на састанак у градилишном кампу China Shandong International, на траси брзе саобраћајнице Ваљево (Иверак) – Лајковац, допутовао је возом до Ваљева, деоницом пруге Београд – Бар која је реконструисана 2017. године, где модерни швајцарски Флирт возови данас саобраћају брзинама до 120 км/ч.

Фото: Министарство

– Имамо пругу на нивоу најразвијенијих западних земаља, а завршавамо пројектну документацију како би што пре наставили даље са реконструкцијом ове пруге до Косјерића, онда и до Ужица па даље и до Прибоја. То су све приоритети које ми захваљујући снажној подршци Александра Вучића  и захваљујући фискалној консолидацији коју је он спровео 2015. године сада имамо снаге да изградимо – закључио је министар.

Градоначелник Ваљева Лазар Гојковић након састанка потврдио je да је изградња брзе саобраћајнице стратешки најзначајнији пројекат за Ваљево.

– Најбољи доказ је изградња три нове фабрике у Ваљеву што је сјајна вест за грађане читавог Колубарског округа – рекао је Гојковић.

Председник општине Лајковац Андрија Живковић  рекао је овом приликом да се изградњом ове саобраћајнице решава вишедеценијски сан да центар Колубарског округа, град Ваљево повежемо са остатком Србије, а значајна је и за све остале општине у Округу.

смера, пројектована за брзину до 100 километара на сат, повезаће Ваљево са аутопутем „Милош Велики“ (Е-763), као и делове Републике Српске, односно Босне и Херцеговине са аутопутем „Милош Велики” и даље преко  Коридора 10, са Бугарском и Грчком.

Izvor:Novosti.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *