MOŠTI SVETOG VLADIKE NIKOLAJA OSTAJU U BEOGRADU DO DUHOVA

Gradske vesti
Mošti Svetog vladike Nikolaja, koje su bile na čelu litije za gradsku slavu Beograda, Spasovdan, ostaće u Hramu Svetog Save do nedelje, 4.juna, kada Srpska pravoslavna crkva sa vernicima proslavlja praznik Silaska Svetog duha na apostole, u narodu poznat kao Duhovi ili Trojice.U litiji, predvođenoj kivotom sa moštima Svetog Nikolaja i patrijarhom srpskim Porfirijem, od Vaznesenske crkve do Hrama Svetog Save, bilo je više od 100 hiljada građana.
Na molbu patrijarha srpskog Porfirija i po blagoslovu vladike valjevskog Isihija mošti vladike Nikolaja boraviće u Beogradu radi utehe i ohrabrenja vernicima nakon nedavnih tragičnih događaja, saopšteno je u Srpskoj pravoslavnoj crkvi. U Hramu Svetog Save, svakog dana do praznika Duhova, biće služeni jutrenje i sveta liturgija. U večernjim satima, posle večernje službe, biće služen moleban Svetom vladiki Nikolaju.
Sveti arhijerejski sabor proglasio je  vladiku Nikolaja Velimirovića za svetitelja 2003. godine , dvanaest godina posle prenosa njegovih moštiju iz Libertivila (SAD) u njegov rodni Lelić. U Kalendaru svetih SPC  Sveti vladika se praznuje 3. maja, upravo na dan kada se u Beogradu dogodila nezapamćena tragedija. Nezvanično, i to je bio jedan od razloga da mošti Svetog vladike predvode slavsku litiju u Beogradu.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *