MZ “POPARE”- BOLJI USLOVI ZA DECU I MLADE NA PRVOM MESTU

Gradske vesti
MZ “Popare”, nekad predgrađe Valjeva, prostire se od Majdana do Poparskog groblja. Ovaj deo grada, oslonjen na brdo Vidrak i nagnut prema reci Gradac, nazvan je po došljaku iz Hercegovine prezimenom Popara, koji se ovde doselio još u vreme valjevskih Turaka. Zabeleženo je da je ova doseljenička porodica zamrla u drugoj polovini19. veka sa poslednjim potomkom Jovom Poparcem. Ovo je miran kraj sa lepim kućama i baštama, posebno u proleće i leto, kad sve ozeleni i zamiriše baštenskim cvećem. Zadržao se ovde onaj starinski izgled i duh grada sa dvorišnim česmama, ogradama i kapijama obraslim ružama-puzavicama.
U Poparama živi oko 1300 meštana u 400 do 450 domaćinstava, prosečne starosti oko 45 godina. Dece i omladine je oko 200. Osnovci pohađaju Petu osnovnu školu.
Po rečima Vladimira Radovića, predsednika MZ ” Popare”, u prethodnom periodu je ovde mnogo toga urađeno u korist meštana ali je, kako kaže, najviše truda uloženo za dobrobit poparske dece.
” Prošle godine izgrađeno je tipsko igralište za decu do 12 godina na lokaciji Ravni, zahvaljujući Odeljenju za građevinsko zemljište i infrastrukturu. Posebno se radujemo izgradnji sportskog igrališta za omladinu sa terenima za fudbal, košarku i odbojku, što je u ovogodišnjem Planu izgradnje. Skoro sedamnaest godina smo čekali na sportske terene, žaleći što naša deca nemaju mesto da se, kroz sport i rekreaciju, više druže, uče timskom radu i “sklone” od nekad štetnih uticaja društvenih mreža. Javni poziv za projekat izgradnje novog igrališta je raspisan i očekujemo da u ovoj godini i starija deca dobiju prostor za bavljenje sportom, nedaleko od dečjeg igrališta na platou Ravni.”-kaže Vladimir Radović.
Da su deca i dečje potrebe u prvom planu, svedoči i Milan Vilotić, član Saveta MZ “Popare”, koji se angažovao da se đacima iz Strmne Gore, koji idu u Petu osnovnu školu, obezbedi besplatan đački autobus.
” U dogovoru sa Gradskom upravom i školom omogućili smo besplatan prevoz deci od Prisada preko Popara do škole, dužine 5 kilometara i bez trotoara. Ta deca su išla u školu taksijem. Čak šezdesetoro dece koristi đački autobus, što je njima i njihovim roditeljima od ogromnog značaja, jer deca bezbedno dolaze u školu i vraćaju se kući. Ovo je izazvalo “bum” i dobar odjek među meštanima, koji su nekad imali gradski prevoz, ali je ukinut. Zato smo podneli zahtev Gradskoj upravi za uvođenje linije, odnosno, mini-busa sa utvrđenim terminima vožnje za sve meštane i ovih dana očekujemo pozitivan odgovor,”- kaže Milan Vilotić.
Radović i Vilotić se u zamislima i aktivnostima dopunjuju, uvažavajući molbe i potrebe Poparaca, uz dogovore i saradnju sa Gradskom upravom.
” Prošle godine asfaltirane su dve ulice, Cetinjska i deo Poparskog puta do raskrsnice kod Klena. Meštani Gračaničke ulice su najzad dobili ulično osvetljenje, mučeći se godinama da idu po mraku. U planu je i postavljanje ulične rasvete u Ulici Stojadina Mirkovića. Nedavno je asfaltiran i put do Poparskom groblja, dužine 150 metara, koji je decenijama bio u rđavom stanju. Urađeno je i stepenište od Majdana do Ulice Milovana Glišića. Tih 50 stepenika povezuju Popare sa Tešnjarom. Ranije je tu bila strma i neuslovna staza, prečica, koju su koristili meštani, ali i šetači, koji su iz grada išli do Paviljona na Vidraku ili do obale Gradca kod River-bara. A deca sa Majdana sad stepenicama samo strče do škole,”- pojašnjava Radović.
Deo Popara, po rečima Vilotića,  već duže ima teškoće u snabdevanju vodom. ” U tri ulice, Triglavskoj, Somborskoj i delu Poparskog puta dužine 100 metara neophodna je rekonstrukcija vodovodne mreže, jer su cevi dotrajale i uzanog promera, pa je dotok vode otežan i slab, posebno tokom leta. Obratili smo se JP “Vodovod” i nadamo se da će teškoće u vodosnabdevanju biti rešene, posebno u Triglavskoj ulici, gde su dotok i pritisak vode najslabiji,”-ističe Vilotić.
U planu je asfaltiranje još nekoliko ulica, poput Topolske ulice, gde su najzad rešeni imovinsko-pravni odnosi, potom i Triglavske, kada bude završena rekonstrukcija vodovodne mreže i deo Poparskog puta. U MZ naglašavaju da je za asfaltiranje ulice neophodno da meštani reše imovinsko-pravne odnose, odnosno, da potpišu izjavu da se odriču naknade za zemljište od Grada. Tek sa tim dokumentom Odeljenje za građevinsko zemljište i infrastrukturu može da planira asfaltiranje ulica.
Za meštane Popara je od najvećeg značaja izgradnja kanalizacije dužinom Poparskog puta i u poprečnim ulicama.
” Prema podacima Agencije za zaštitu životne sredine nešto više od trećine domaćinstava u Srbiji nema kanalizaciju. Valjevo je jedan od 65 gradova i opština na mapi srpsko-kineskog projekta “Čista Srbija”, kojim je predviđena izgradnja kanalizacione mreže i postrojenja za preradu otpadnih voda. Za sada detalji još nisu poznati. Ovo je možda “nevidljiva” investicija , ali i goruća potreba meštana Popara.”- pojašnjava Vilotić.
Prostorije MZ “Popare” na Poparskom putu su prostrane, nedavno iznutra okrečene i sa lepo uređenim pristupnim stepenicama. Prostor od 60 kvadratnih metara pogodan je za razna okupljanja, pa je i zamisao da više bude u primeni. U planu je da, u dogovoru sa Udruženjem penzionera, bude otvoren klub za starije meštane, kako bi se, igrajući šah i domine, više družili i zabavili. Za predloge i primedbe meštana MZ je otvorena ponedeljkom od 18 do 19 sati.
Radović i Vilotić zajednički rade, kako kažu, da obezbede još jedno igralište za manju decu. Razlog tome je sve više mališana u Poparama, pa je i potreba za ljuljaškama, klackalicama i drugim spravama za rekreaciju preko potrebna.
” U našoj MZ, kao i u drugim delovima grada, vremenom su se nagomilavale teškoće i smetnje u normalnom funkcionisanju. Neki od problema su i ranije mogli da budu rešeni ali, sad šta je-tu je! Trudim se da, zajedno sa Milanom Vilotićem, pokrenem neke ideje i projekte na dobrobit svih. Dodatno me motiviše razumevanje i podrška Gradskog rukovodstva i svih nadležnih službi, kojima smo se obraćali za pomoć. Zbog toga se i nadam ostvarenju budućih planova u našoj MZ”.-zaključuje Vladimir Vilotić.
  /redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *