NA PRAGU TEŠNJARSKIH

Gradske vesti
Ovogodišnje “Tešnjarske večeri”, 36. po redu, počeće za tri dana i trajaće od 5. do 12. avgusta. Za sedam dana najveće gradske manifestacije biće priređeno na desetine raznovrsnih programa za posetioce svih uzrasta, najavili su organizatori.
Prve “Tešnjarske”, davne 1987.godine, bile su veoma skromne. Trajale su tri dana na desnoj obali reke Kolubare, baš u Tešnjaru, po kom su i nazvane. Održano je tada nekoliko koncerta i izložba slika “na trotoaru”, a glavnu zabavu činila je pešačka tura od kafane “Sarač” do Birčaninove ulice, po ugledu na gradski korzo. Osim kokica i kuvanog mladog kukuruza nije bilo drugih “gastronomskih” ponuda.
Vremenom su “Tešnjarske” prešle most i odomaćile se na ulicama i trgovima s leve strane Kolubare. U program letnjeg festivala uključile su se ustanove kulture, Narodni muzej, Matična biblioteka, Dom kulture i mnogobrojna udruženja u gradu. Bio je to dobar potez ondašnjih organizatora, jer su “Tešnjarske” , većim brojem različitih programa, postale interesantnije Valjevcima i gostima, dobivši tako neophodnu živost i “šarenilo”, kakvo i priliči letnjim svetkovinama.
Uz obilje kulturno-umetničkih sadržaja  na Letnjoj pozornici na Kolubari, platou ispred Doma kulture, ispred Muzeja, u dvorištu Matične biblioteke, letnjoj pozornici u bašti nekadašnjeg Doma armije i drugim mestima u gradu, stiglo se i do sadržaja na samoj reci Kolubari- Valjevske regate, u organizaciji Nautičkog kluba NAVA, koja će ove godine biti održana drugi put. Svake godine se broj programa povećava, uvode se i novi sadržaji, pa će prvi put biti priređen “Tešnjarski festival rakije i vina”.
Ipak, publiku su uvek najviše privlačili koncerti velikih muzičkih zvezda na Letnjoj pozornici na Kolubari, a bilo ih je za svačiji ukus, od folk pevača do rok-bendova i poznatih džes sastava. Novost je da će jugoslovenska pop-zvezda Zdravko Čolić nastupiti u prostoru nekadašnje kasarne “Kadinjača” prekoputa parka na Jadru. A na Letnjoj pozornici na Kolubari koncerte će prirediti Ana Bekuta, Divlje jagode i Divanhana. Kao i ranijih godina predstaviće se valjevska folklorna udruženja, što je mnogim Valjevcima omiljen program na “Tešnjarskim”. Na Letnjoj pozornici nastupiće čak sedam kulturno-umetničkih društava iz Valjeva, koji čuvaju i neguju tradiciju narodnih igara i pesama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *