NARODNI MUZEJ-POSETILAC NA PRVOM MESTU

Gradske vesti
Od otvaranja nove stalne postavke “Valjevo-treća dimenzija prošlosti, pogled iz budućnosti” 2007.godine Narodni muzej beleži sve veći broj posetilaca, zahvaljujući uspešnom marketinškom predstavaljanju i kontaktima sa školama, udruženjima i organizacijama širom zemlje i regiona. Izuzimajući “godine koje je pojela korona”, 2020. i 2021. pojedinačne i grupne posete postale su nezaobilazne na mapi kulturno-istorijske i turističke ponude Valjeva.
” U Narodnom muzeju je posetilac na prvom mestu i shodno tome smo se potrudili da prethodnih godina obogatimo muzejske sadržaje, koji predstavljaju bogatu istoriju Valjeva. Podsećam da je u muzeju na otvorenom u Brankovini, posle 15 godina od izgradnje iste, 2019. godine otvorena stalna postavka u kuće Nenadovića. Već sledeće godine, 2020. priređena je nova postavka u staroj školi, koju je prota Mateja Nenadović podigao 1833.godine. Centralnu postavku smo 2021.godine obogatili novim sadržajem “Valjevo pod okupacijom u Drugom svetskom ratu”. Uz novu muzejsku ponudi nismo zanemarili ni marketinčke aktivnosti, kako bismo privukli što veći broj posetilaca. Rezultati su vidljivi u brojkama. Lane smo u prvih šest meseci imali 52.000 posetilaca, a sada u istom periodu, deset hiljada više, 62.000. Posle pandemije korone, kada smo zabeležili pad poseta, već u 2022. godini bilo je ukupno 65.000 zbirnih poseta svim našim objektima, kako centralnoj postavci, tako i Muselimovom konaku, Kuli Nenadovića i Kulturno-istorijskom kompleksu u Brankovini,” kaže Jelena Nikolić Lekić, direktorka Narodnog muzeja.
Direktorka ističe da je sve veće interesovanje turista za muzej na otvorenom u Brankovini, gde je prošle godine rekonstruisan vajat Ljube Nenadovića, a ove godine i most, koji spaja muzejski kompleks sa crkvenom portom.
“Statistički gledano najmanje je posećena Kula Nenadovića, tako da smo došli do stanovišta da je ovom simbolu grada potrebno dodatno obogaćenje sadržaja. Zahvaljujući Ministarstvu kulture, podršci Grada i gradonačelnika Lazara Gojkovića, obezbeđena su sredstva za projekat izgradnje bedema sa palisadom i prostora oko Kule Nenadovića. Od stalne postavke, otvorene 2007.godine, trudili smo se da svake godine uvedemo neke novine i nećemo stati na već urađenom. Ministarstvo kulture nam je u ovoj godini odobrilo pet projekata muzejskog, arheološkog, nepokretnog i nematerijalnog kulturnog nasleđa,”- ističe Jelena Nikolić Lekić.
Po njenim rečima, od aprila do juna, preovlađuju posete đačkih ekskurzija. U letnjem periodu je dosta turista iz inostranstva na proputovanju, kao i organizovanih grupa iz zemlje i regiona. Narodni muzej u Valjevu biće uskoro “osnažen” još jednim važnim objektom, Gradskom galerijem, u zgradi nekadašnje Valjevske banke na Trgu vojvode Živojina Mišića.
/redakcija/

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *