NEMA POTREBE ZA “FIOKA -APOTEKOM”

Gradske vesti
Svake zime je veća potražnja za medikamentima protiv prehlade i gripa. Početkom marta navršilo se tri godine od prvog slučaja zaraze virusom korona, koji je još uvek aktivan u varijanti soja omikron. Pojava sezonskog gripa  početkom godine je očekivana a tržište lekova stabilno, navodi se u nedavnom saopštenju Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Razvijene zemlje Evrope se već suočavaju sa nestašicom lekova, pa građani Srbije strahuju od reči “nemamo” u našim apotekama. Kao što je aspirin nekad bio “lek za sve”, sada su to”brufen”, “paracetamol” i “kafetin”, koji se koriste za ublažavanje bolova i mogu da se kupe u slobodnoj prodaji.
Proverom u nekoliko apoteka u centru grada saznajemo da su uredno snabdevene lekovima protiv gripa, a potražnja  za medikamentima protiv bolova (analgeticima) i za snižavanje telesne temperature (antipireticima) je uobičajena za ovaj period godine. U apoteci “Centar” u Karađorđevoj ulici kažu da je tražnja tableta “febricet” bila povećana pre poskupljenja, kada je cena za dvanest tableta u pakovanju iznosila 120 dinara, da bi odnedavno ovaj traženi analgetik i antipiretik duplo poskupeo. Cene ostalih medikamenata protiv gripa nisu menjane, pa je pakovanje “paracetamola” od 20 tableta 240 dinara, “kafetina” od 12 tableta je 192 dinara, a “brufen” građani uglavnom kupuju “na tablu”, dok cena kutije sa 20 tableta ne prelazi 300 dinara. Navedeni lekovi se uobičajeno koriste za sve evidentirane varijante gripa i protiv virusa korona.
Od početka pandemije kovida 19 umnogome je povećana tražnja za vitaminski suplementima za jačanje imuniteta, koji sadrže magnezijum, cink, C i D-vitamin. U apoteci “Centar” kažu da su vitaminski preparati, kojih ima u izobilju i od raznih proizvođača, i dalje veoma traženi. To objašnjavaju već stečenom navikom građana da redovnim korišćenjem vitamina ojačaju imunitet i preduprede respiratorne infekcije.U valjevskim apotekama ističu na nema potrebe za stvaranjem zaliha lekova protiv prehlade i gripa, jer ih ima dovoljno ukoliko se kupuju po potrebi i ne više od dva pakovanja. Iz RFZO poručuju da nema nestašica, ali i apeluju na građane da ne iznose iz zemlje velike količine lekova, koji se kupiju bez recepte, kao što su “brufen” i “paracetamol”.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *