NEMA ZNAČAJNOG POGORŠANJA EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE

Gradske vesti

Državni sekretar  ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek saopštio je danas da još nema potvrde, ali da misli da se novi soj virusa korona pojavio i u Srbiji, s obzirom na povećan broj zaraženih. On je ukazao da je u decembru bilo oko 500 zaraženih u danu, a da je sada taj broj veći od 1000 dnevno,naglasivši da zbog ovog skoka ne bi trebalo dizati paniku.

Tragom ove vesti raspitali smo se u Zavodu za javno zdravlje u Valjevu o trenutnoj epidemiološkoj situaciji, imajući u vidu da smo u mesecu praznovanja-od Nove godine do Savindana, što zbog prazničnih okupljanja pogoduje bržem širenju virusa.

“Od početka godine u Valjevu nije povećan broj zaraženih. Konkretno, danas je zabaleženo 69 novih slučajeva, dok ih je u Kolubarskom okrugu 127 novozaraženih. Valjevo se još uvek nalazi u zoni niskog rizika širenja kovid infekcije, što ne znači da neće doći do pogoršanja, jer to niko ne može da predvidi. Ukoliko se pojavi neki nov soj , koji je visokoinfektivan, moguće je razbuktavanje zaraze sve do uspostavljanja ravnoteže, kada bi i ona poprimila odlike sezonske infekcije,”-kaže epidemiolog dr Biljana Rajković.

Ova blaga zima pogoduje širenju respiratornih infekcija, samim tim i koronavirusa, ali se čini da za to retko ko haje.

” U Kovid- ambulanti u Valjevu i dalje testiraju veliki broj pacijenata, u trećoj nedelji decembra otkrivene su i dve podvarijante virusa gripa, što znači da u ovom momentu nijedan virus nije toliko dominantan i jak, da bi bio uzročnik povećanog broja oboljenja. Od januara prošle godine vidimo povećanje broja zaraženih u svim uzrasnim grupa, što je očekivano, jer više ne postoje restriktivne mere, poput zabrane okupljanja, kao i obavezno nošenje zaštitne maske. Međutim, koronavirus i dalje postoji i od njega i dalje preti opasnost, tako da ne možemo da ga zanemarimo. Upotreba maske je obavezna u zdravstvenim ustanovama, domovima za stare, ali je i preporuka starijim sugrađanima, posebno onima oslabljenog imuneta, da i dalje izbegavaju veća okupljanja i nose maske. Svako treba da primenjuje mere lične zaštite,” – pojašnjava dr Rajković.

U mere zaštite spada i vakcinacija protiv virusa korona.

” U Srbiji je vakcinacija gotovo zamrla, trenutno su na raspolaganju kineska i “fajzerova” vakcina i dvovalentna “modernina” vakcina za buster-doze.Preporuka je da ih prime pacijenti sa hroničnim oboljenjima. Svako bi trebalo da razmišlja koliko bi imao tešku kliničku sliku a da nije vakcinisan. Soj “omikron”, koji se pojavio početkom prošle godine, do sada se ispoljio u nekoliko podvarijanti. Prema tome, moguća je pojava i neke nove varijante “omikrona”. Rizik od zaraze uvek postoji, ili je bolje reći da rizik nije nula”, kaže dr Rajković.

Od početka pandemije u martu 2020. je, prema evidenciji Zavoda za javno zdravlje, u Kolubarskom okrugu je 60.000 obolelih i oko 1000 preminulih od posledica koronavirusa.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *