NEMAR, ZAPUŠTENOST I OŠTEĆENJA IZA PRIVIDNOG SJAJA MEDICINSKE ŠKOLE „DR MIŠA PANTIĆ“ VALJEVO

Gradske vesti

Od zgrade koja ima dobre uslove za rad nebrigom i neodržavanjem lako se može stvoriti nezdravo, pa čak i opasno okruženje čija je sanacija često skuplja od redovnog održavanja.

Posle pisanja o zapuštenom i neuređenom školskom dvorištu Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ na adresu redakcije stigle su brojne fotografije i primedbe na unutrašnji prostor ove škole. U komentarima koje potpisuju učenici ili njihovi roditelji ističe se da je unutrašnjost škole takva da su u veoma lošem stanju podovi i zidovi, sa brojnim oštećenjima i rupama. Navodi se da su pojedine učionice potpuno neuslovne za boravak učenika u njima jer su neokrečene sa starim nameštajem i preniskom tavanicom u podrumskom prostoru koji prokišnjava i nakon manjih padavina.

Fotografije koje smo dobili su takve da je za nepoverovati da jedna srednja stručna škola u centru Valjeva koja obrazuje buduće zdravstvene radnike može tako da izgleda. Oštećeni podovi, izguljen malter i rupe na neokrečenim i ispisanim zidovima, izraubovane učeničke klupe i stolice, vlaga i buđ u podrumskom delu koji se koristi kao učionički prostor, zastarelo osvetljenje, krpe i ćebad na podovima u učionicama gde prokišnjava.

Ovakve fotografije izazivaju nevericu i gorčinu. Ključno pitanje je ko je odgovoran za ovakvo stanje u Medicinskoj školi Valjevo. Činjenica je da grad Valjevo izdvaja velika sredstva za tekuće i investiciono održavanje osnovnih i srednjih škola. Za tu namenu u budžetu  je opredeljeno preko 240 miliona dinara. Ali, za namenski utrošak tih sredstava odgovorna lica su direktori škola. U konkretnom slučaju bivši direktor Medicinske škole „Dr Miša Pantić“ Valjevo Aleksandar Maravić koji je puna 3 mandata bio rukovodilac ove škole ima odgovornost za izuzetno loše stanje školskog objekta, kako spolja, tako i unutra. Nameće se pitanje kako su utrošena sredstva koja svake godine odvaja grad Valjevo za materijalno-tehničke troškove, ali i pitanje kako su upotrebljeni sopstveni prihodi koje ova škola ostvaruje preko frizerskog salona i školovanja vanrednih učenika. Time treba da se bave nadležne institucije, a poruka novoj direktorki Ani Ilić i svim zaposlenima je da sa apsolutnom odgovornošću preduzmu sve neophodne mere koje će dovesti do toga da učionice i ostali prostor ove škole bude bezbedan, zdrav i adekvatan potrebama učenika zbog kojih ova škola i postoji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *