Noć i dan u muzeju

Da muzeji nisu mesta ” tišine i prašine”  potvrđuje i Narodni muzej u Valjevu, koji je u ovoj godini ostvario dobre rezultate- više kulturnih sadržaja, samim tim i više posetilaca. Nizale su se izložbe, tematske večeri, kreativne radionice za mlade, a radilo se i na novim projektima, čija je realizacija predviđena u 2023.

” Ova muzejska godina je uspešnija od prethodne dve godine kada je, zbog pandemije koronavirusa, vladalo izvesno zatišje. Zabeležili smo osam puta veći broj posetilaca, kako naših Stalnih postavki, tako i galerijskih izložbi. Naša Pedagoška služba organizovala je kreativne radionice za decu predškolskog i školskog uzrasta, koje je pohađalo oko 1700 dece iz Valjeva i okolnih mesta. Teme su bile veoma zanimljive- Upoznajmo muzej, Stari zanati, Kako smo se i čime igrali, Kako se nekad učilo i mnoge druge, skoro nepoznate deci digitalnog doba. Svetlana Marković, kustos-pedagog  i Marina Ćirović, kustos-istoričar, uložile su mnogo znanja i truda u realizaciju 62 kreativne radionice, kako bi decu uputile u naše kulturno nasleđe” – kaže direktorka Jelena Nikolić Lekić.

Direktorka ističe i dobru saradnju sa valjevskim likovnim umetnicima, kojima su svakog oktobra u godini otvorena vrata Galerije da predstave svoje radove. Na ovaj način Narodni muzej podržava ovdašnje slikare i vajare i ohrabruje ih da osnuju Udruženje valjevskih umetnika koje, čini se, Gradu nedostaje.

Ovih dana počela je i rekonstrukcija nekadašnjeg kafea Narodnog muzeja. Po rečima direktorke, biće to višenamenski prostor za video-projekcije, predavanja, tribine i knjževne večeri.

“Muzeju nedostaje jedno takvo mesto koje pruža više sadržaja. Biće to “Plava sala”, zbog svog plavog svoda, a uređujemo je uz podršku rukovodstva grada Valjeva.”- kaže Jelena Nikolić Lekić.

Početkom godine Narodni muzej Valjevo konkurisaće sa dva projekta u Ministastvu kulture, a tiču se Kule Nenadovića, koja ima stalnu postavku od 2012. Projektima je predviđena rekonstrukcija šanca na Kličevcu, kao i upotpunjavanje stalne postavke istorijskim artefaktima. Po rečima direktorke, cilj je da Kula Nenadovića privuče što više posetilaca. Moguća su i neka lepa iznenađenja, poput letnje pozornice, koja bi svakako doprinela živosti pomalo samotne Kule.

Sve dosadašnje aktivnosti ali i one koje Narodni muzej Valjevo planira, realizuju se zahvaljujući bezrezervnoj podršci grada Valjeva na čelu sa gradonačelnikom Lazarom Gojkovićem, ističu u muzeju.

Izvor:https://va014.info/noc-i-dan-u-muzeju/

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts