Nova energetska politika, moderno obrazovanje…

Vesti iz Srbije i regiona

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić obratio se javnosti iz Palate “Srbija” gde je govorio o evropskom putu Srbije, o situaciji na KiM, energentima, o finansijama….

– Poštovani građani Srbije, uvaženi novinari, mislim da u trenucima koji su značajni za našu zemlju, u posebnom interesu građana je da čuju informacije o svemu što smo uradili i o onome što nam sledi.

Zbog interesa Rusije u Ukrajini, Srbija je pod velikim pritiskom

To ne znači da će Rusija priznati Kosovo, dodao je. Neće, ali će Srbija biti pod velikim pritiskom da prizna Kosovo da Putin ne bi mogao da koristi argumentaciju Kosova za događaje u Ukrajini.

Predsednik Srbije Aleksnadr Vučić je rekao večeras da iz zapadnih zemalja gotovo niko ne govori o normalizaciji odnosa sa Prištinom, već isključivo o međusobnoj prizanju, kako bi predsrdniku Rusije Vladimiru Putinu izbili argumete o priznanju DNR i LND u Ukrajini.

„Putin se, želeći da zaštiti ruške interese, našao političko-pravni osnov da upadne u Ukrajinu presedanom koji su zapadne zemlje počinile na teritoriji Srbije nakon odluke Međunarodnog suda pravde u Hagu da proglašnje nezavisnosti Kosova nije protivno međunarodnom pravu“, rekao je Vučić u obraćanju javnost.

Večeras od 20 sati cena nafte i benzina ide u rikverc

Od večeras u 20 sati cene nafte i benzina idu u rikverc uprkos tome što je nafta skočila u svetu.

“Sutra cene nafte i benzina biće za 10 dinara niže u odnosu na ovu nedelju, a trebalo je da budu više, ne smeju da pređu 197, odnosno 202 dinara”, rekao je Aleksandar Vučić.

Uvećan broj incidenata na KiM, a dijalog BG i PR ne postoji

Od kada je Kurti na vlasti imamo za čak 50 odsto uvećan broj incidenata i napada na Srbe na KiM a bilo ih je 128 tokom 2020., suočeni smo sa neprimerenim pritiscima i ocenama svega što se zbiva sa KiM, svakodnevnim kršenjem međunarodnog prava.

“Dijalog Beograda i Prištine ne postoji, i ovaj pokušaj dijaloga u Berlinu bio je samo pokušaj, jer oni (Priština) suštinski ne žele dijalog, da imate u vidu sa kim imamo posla, cela politika se svela na to da bi mnogi da glume lokalnog i regionalnog Zelenskog, a da im niko ništa ne radi”, istakao je Predsednik Srbije.

Kada Priština prekrši Vašingtonski sporazum, naš odgovor će biti snažan

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić reako je večeras da će odgovor Srbije onog dana kada Kosovo podnese zvanični zahtev za prijem u Savet Evrope i prekrši Vašingtonski sporzum biti snažan i ozbiljan.

”Naše je da čuvamo i štitmo svoju zemlju i Ustav. Naš odgovor biće snazniji nego sto misle. Neće se ticati saopstenja i oružja, već diplomatske ofanzive i politike, ničega drugog, ali ćemo pokazaćemo zube”, rekao je Vučić u obraćanju građanima.

EU najveći ekonomski partner, borimo se za svoje interese

Predsednik Aleksandar Vučić je, obrazlažući razloge zbog kojih će Srbija snažnije biti na evropskom putu, istakao je da najveći deo inveticija u Srbiji iz EU, uz ogroman nivo trgovinske razmene za Unijom i njenim čalnicama, dodajući da iako se čini da se neretko suočavamo sa nepravdom, u međunarodnim odnosima nema ljubavi, a pravde još manje.

Vučić je, u obraćanju javnosti, izneo podatak da je trgovinska razmena Srbije sa EU oko 60,2 odsto, odnosno oko 30,8 milijardi evra, ukupno, pri čemu je samo trgovinska razmena sa jednom članicom, Nemačkom na nivou od 13 procenata.

Kraj jeftinog novca za Srbiju, ne smemo preći 60 odsto javnog duga

Kraj je jeftinog novca, za Srbiju važno da u narednom periodu, nerušeći državu i poresku politiku, koristiću sve instrumente da ne pređemo 60 odsto javnog duga.

Interes građana je da čuju kroz šta smo prošli i šta nas očekuje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas da će Srbija, uprkos brojevima iz istraživanja o raspoleženju građana prema EU, nastaviti evropski put i biti snažnije na evropskom putu.

Vučić je, u obraćanju građanima kako je naveo, u trenucima koji su od velikog značaja za našu zemlju, naveo da je od posebnog interesa za građane da čuju sve informacije o svemu što je država činila u prethodnom periodu, šta nas očekuje, o našim potezima, odlukama i kako i na koji način bi trebalo da se postavimo prema određenim piatnjima u budućnosti.

Nova energetska politika, moderno obrazovanje…

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je da je jedan od ključnih reformskih zadataka pred Srbijom nova energetska politika.

Vučić je, u svom obraćanju, u tački posvećenoj ključnim reformskim zadacima pred Srbijom, preneo da je razgovarao i zamolio norveškog premijera da pomognu savetima i znanjem, da učestvuju u izradi potpuno nove strategije za energetsku politiku.

Biće veće plate i penzije, penzije moraju da prate plate

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je večeras da će, ukoliko ne bude većih problema u narednom periodu, biti povećanja plata i penzija, dodajući da će od Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svetske banke tražiti “pomeranje” švajcarske formule za izračunavanje penzije u kriznim vremenima.

“Nećemo menjati švajcarsku formulu, ali tražićemo od MMF-a i Svetske banke značajno pomeranje švajcarske formule u kriznim vremenima, u naredne dve godine, da bismo penzionerima mogli da pomognemo da povećanje penzija u potpunosti prati povećanje plata”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Prijava mladih za 100 evra od 16. do 31. maja

Od 16. do 31. maja mladi će moći da se prijave za pomoć države od 100 evra, koja će biti isplaćena od 1. do 3. juna, izjavio je večeras predsednik Aleksandar Vučić.

Govoreći o pomoći mladima, Vučić je rekao će država morati da im ponudi i bolje obrazovanje.

Vlada da spremi dodatne mere podsticaja rađanja

Predsednik Aleksandar Vučić najavio je u večerašnjem obracćaju naciji da će Vladi Srbije predložiti da su sledećem budžetu pripremi dodatne mere za podsticanje nataliteta.

„Predložiću dodatne mere za dalji podsticaj porodicama s decom, posebno samohranim majkama, jer sve ovo što radimo nema nikakvog smisla ako nema ko da nas nasledi“, rekao je predsednik Srbije. On je rekao da podsticajna mera pomoći kupovine stanova za porodice s decom ne ide baš sjajno, jer je samo jedno rešenje doneto u Somboru, a da se o još devet zahteva odlučuje.

Ja sam za obavezni vojni rok od 90 dana, Srbija ostaje vojno neutralna

Predsednik Aleksadnar Vučić predložio je večeras vraćanje obaveznog služenja vojnog roka, koji bi trajao 90 dana, o čemu će odluku na kraju doneti parlament, posle široke javne rasprave.

“Moj predlog je da se razmišlja o tome da se uvede obavezni vojni rok od 90 dana. Svaki muškarac može da posveti svojoj zemlji 90 dana, ne godinu niti šest meseci”, rekao je Vučić u obraćanju javnosti.

Sa mnom niko ne razgovara jezikom pretnji

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je večeras da sa njim, u vezi pridruživanju sankcijama protiv Rusije, niko ne razgovara jezikom pretnji, ali u svakom razgovoru govore šta očekuju od Srbije.

„Moje je da to podnesem dok budem mogao. Ako ne budem mogao, obavestiću građane. Srbija svakako ima značajne probleme sa kojima se suočava zbog neuvođenja sankcija. Nema nikakve dileme. I pri tome mi ništa ne tražimo od Rusa, to je cena naše politika“, poručio je on upitan za posledice neuvođenja sankcija.

Srbija nikada neće gaziti svoja prijateljstva na Istoku

Srbija neće gaziti i gasiti svoja prijateljstva na Istoku.

“Ne interesuje me sila pritiska koji dolaze, pred svakim sam u stanju da ponovim ono što je politika Srbije, ma koliko to teško bilo, naš strateški put je put u Evropu, ako nismo u stanju da razumemo kažite šta je alternativa.”, rekao je Predsednik Srbije.

Pregovori o gasu sa Rusima važni, verujemo jer su uštede ogromne

Pregovori o gasu sa Rusijom su veoma važni, želimo da napravimo dobar ugovor i najbolju cenu za Srbiju.

“Zato sa dobrom verom idemo u te razgovore, jer uštede su ogromne”, rekao je Predsednik Srbije.

Naftu ćemo morati da imamo, šta god da bude

Čekamo šesti paket sankcija prema Rusiji da vidimo kako će to uticati na treće zemlje.

“Naftu ćemo morati da imamo, šta god da bude moraćemo naftu da obezbedimo, imaćemo poteškoća, ali razgovaramo o skladištima”, istakao je Vučić.

O ZSO nema ni reči, Albanci tvrde da su Briselski sporazum potpisali neki drugi

“Više nema reči o ZSO, Albanci kažu da je Briselski sporazum potpisao neko pre njih.”

Međunarodni predstavnici kažu da se mora ispuniti potpisano, a u suštini ono što je srž tog sporazuma neće ni da razgovaraju i to je slučaj već mesecima i godinama, istakao je Predsednik Srbije.

Izvor: Tanjug

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *