NOVA FASADA VIŠEG SUDA U VALJEVU

Gradske vesti
Završena je rekonstrukcija fasade Višeg suda u Valjevu, koju je finansiralo Ministarstvo pravde prema projektu Biroa “Anaprojekt” iz Valjeva i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. Izvođač radova je GP “Jugogradnja” iz Beograda.
Rekonstrukcija fasade je počela krajem prošle godine, ali je više puta obustavljana zbog rđavih vremenskih uslova. Obnovljena je originalna žuta nijansa fasade sa belim bordurama oko prozora i ispod krovnog venca. Instalirane su dekorativne svetiljke na fasadi u Karađorđevoj ulici i Ulici vojvode Mišića. Iznad timpanona nad glavnim ulazom postavljen je grb metar i po visine i dva metra širine Kraljevine Srbije prema originalu, uklonjenom posle Drugog svetskog rata. Postavljanjem grba vraćen je prvobitan izgled krova Višeg suda sa dve ženske alegorijske figure Pravde i Zakona.
Zdanja Višeg i Nižeg suda u Valjevu (Opštinskog i Okružnog suda) izgrađena su 1906.godine prema projektu arhitekte Jovana Ilkića u duhu neoklasicizma sa elementima secesije. Prvobitno su zgrade suda, kao arhitektonska celina, bile povezane ogradom od kovanog gvožđa.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *