Nova izložba u Muzeju zavičajnih pisaca

U organizaciji Matične biblioteke “Ljubomir Nenadović” Valjevo, večeras u 18 časova, u Muzeju zavičajnih pisaca, biće otvorena izložba pod nazivom “Možda će se jednom videti koliko sam voleo svoju zemlju i svoj narod”, posvećene životu i radu Zarije D. Vukićevića, književnog stvaraoca i diplomate.

Zarija D. Vukićević je rođen 4. juna 1899. godine u Valjevu, ali je od detinjstva bio vezan za Kragujevac, gde se školovao i za vreme Velikog rata, kao dobrovoljac, kreće sa Šumadijskom divizijom put preko Albanije i dospeva na Krf. Kasnije, sa grupom srpskih đaka, upućen je na školovanje prvo u Francusku, a potom i u Englesku. Od 1924. do 1933. godine bio je profesor Muške gimnazije u Kragujevcu, nakon čega odlazi u Beograd. Poslednje decenije života proveo je u Opatiji, gde je preminuo 1978. godine.

U peridu između dva rata objavio je dve zbirke pripovedaka: Kad sudbina flertuje 1932. i Na životnim krivinama 1936. Nakon Drugog svetskog rata svoje priče je objavljivao u dnevnim novinama i književnim časopisima: beogradska Politika, Naša stvarnost, Jež i Kalendar ježa. Iz političkih razloga, samostalne knjige nije mogao da objavljuje. Pored spisateljskog, značajan je i njegov prevodilački rad.

Autori izložbe su Gordana Vučković, Jasmina Marković i Mirko Demić.

/redakcija/

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts