NOVI DOM I MUZEJ VLADIKE NIKOLAJA U LELIĆU

Gradske vesti
U porti manastira u Leliću odnedavno je veliko gradilište. Blagoslovom valjevskog vladike Isihija krajem jula počela je izgradnja novog Doma i muzeja Svetog vladike Nikolaja sredstvima manastira Lelić, Srpske pravoslavne crkve (SPC) i donacijama vernika. Po rečima lelićkog starešine Georgija (Mićića) u novom domu vladike Nikolaja biće smeštena muzejska postavka njegovih ličnih stvari, manastirska biblioteka i sala sa 200 mesta za duhovna predavanja i tribine.
” Novi dom vladike Nikolaja sastojaće se od  prizemlja i sprata ukupne površine 1000 metara kvadratnih po projektu “Ateljea Vladislav Lalicki” iz Beograda. Na pripremi i ravnanju terena u porti radi preduzeće “Dis- niskogradnja” iz Valjeva. Vladika Isihije blagoslovio je početak izgradnje, a o završetku radova zasad je rano da se govori. Važno je da su radovi počeli na radost svih nas i pravoslavnih vernika u želji za mestom gde bi se verni narod okupljao da izučava život i delo vladike Nikolaja. U lelićkoj crkvi su i njegove mošti, kojima hodočaste vernici iz zemlje i sveta. Sveti vladika uveden je u Kalendar svetih SPC 2003.godine, a svečano ga proslavljamo dva puta godišnje, 18. marta na dan njegovog upokojenja i 3. maja, kada su njegove mošti vraćene u Srbiju iz manastira Svetog Save u Libertivilu u Americi, gde je živeo i radio od 1946.godine. U muzejskom prostoru novog doma vladike Nikolaja biće izloženi njegovi lični predmeti, kojima se svakodnevno služio, odežde i knjige, kao i fotografije i mnogobrojni dokumenti. Osnovaćemo i manastirsku biblioteku sa delima duhovnog sadržaja i spisima na usluzi svima koji proučavaju njegov bogoslovski, filozofski, misionarski i duhovni rad. Za predavanja i simposione predviđena je sala sa 200 mesta. Za život i rad vladike Nikolaja, svedoci smo, postoji ogromno interesovanje vernika. Pomenimo da se čak 150 hiljada ljudi poklonilo ovom velikom duhovniku tokom boravka njegovih moštiju u Beogradu u hramu Svetog Save a povodom proslave Spasovdana, gradske slave Beograda.”- kaže za naš portal iguman lelićki Georgije.
Parohijsku crkvu u Leliću sagradio je Nikolaj Velimirović 1929. godine kao svoju zadužbinu zajedno sa ocem Dragomirom i majkom Katarinom. Zalaganjem vladike šabačko-valjevskog Lavrentija (Trifunovića) crkva u Leliću je proglašena muškim manastirom 1996. godine kao metoh manastira Kaona, jer u početku nije bilo dovoljno monaha. Prvi iguman bio je arhimandrit Avakum (Đukanović), a posle njegovog upokojenja nasledio ga otac Georgije (Mićić) koji je, od perioda iskušeništva do danas, duže od dvadeset godina u lelićkom manastiru. Manastirsko bratstvo danas čine četiri monaha i isto toliko iskušenika.
Manastir Lelić poziva vernike i donatore da, koliko mogu, novčano pomognu izgradnju Doma i muzeja svetog vladike Nikolaja, na račun manastira 160-377006-78, SPC, manastir Lelić, Valjevo.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *