NOVI IZGLED VIŠEG SUDA U VALJEVU

Gradske vesti
Rekonstrukcija fasade Višeg suda u Valjevu, koja je počela lane u oktobru, biće završena u julu ove godine. Građevinske radove investira Ministarstvo pravde prema projketu Biroa “Anaprojekt” iz Valjeva i uz saglasnost Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. Nadležno ministarstvo je, na osnovu javnog poziva, za izvođača radova angažovalo GP “Jugogradnja” iz Beograda.
 
Zgrada Višeg suda je spomenik kulture, objekat od istorijskog značaja tako da, osim uređenja fasade, nisu dozvoljene druge građevinske intervencije poput termoizolacije. Zbog rđavih vremenskih uslova radovi su prekoračili rok izgradnje, mada su građevinari neretko radili po kiši i vikendom. Obnovljena je tradicionalna žuta nijansa fasade sa belim bordurama oko prozora i belim krovnim vencem. U toku je instaliranje dekorativnih svetiljki na delovima fasade u Karađorđevoj ulici i Ulici vojvode Živojina Mišića, što će ugaonom zdanju Višeg suda dati jedinstven izgled u večernjim satima. Iznad timpanona nad glavnim ulazom biće postavljena replika grba Kraljevine Srbije na osnovu originala, koji je uklonjen posle Drugog svetskog rata. Na taj način biće vraćen prvobitan izgled krova sa dve alegorijske figure Pravde i Zakona. Nezvanično, dimenzije betonskog  grba biće metar i po visine i dva metra širine. Građevinske skele su uklonjene sa zadnjeg dela fasade a završetak rekonstrukcije prednjeg dela je planiran do kraja jula, rečeno je u Višem sudu.
Zdanja Višeg i Nižeg suda u Valjevu (Opštinskog i Okružnog suda) izgrađena su 1906. godine a projektovao ih je arhitekta Jovan Ilkić. Prvobitno su bila povezana ogradom od kovanog gvožđa kao arhitektonska celina. Projektovana su u duhu neoklasicizma sa elementima secesije, što je karakteristično u javnoj arhitekturi Srbije u drugoj polovini 19. veka i početkom 20. veka. Jovan Ilkić je 1901. godine projektovao i monumentalno zdanje Narodne skupštine u Beogradu.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *