НОВИНЕ У ОБЛАСТИ ВАНТЕЛЕСНЕ ОПЛОДЊЕ У 2023.ГОДИНИ

Gradske vesti

“У 2023. години поступак вантелесне оплодње парови могу да обаве у једној од 7 државних или 15 приватних установа.

Парови имају могућност да бирају у којој установи ће да обаве поступак ВТО.

Прошле године је било доста проширења права у овој области, а једна од најзначајнијих је да је померена старосна граница за жене за укључивање у поступак ВТО са 43 на 45 година.

Од 10. децембра прошле године у Србији је путем Е управе омогућена пријава за поступак вантелесне оплодња донираним репродуктивним ћелијама увезеним из иностранства. Потисани су уговори са Чешком, Данском и Шпанијом. До 25.јануара је било 500 пријава, од чега су  10 % жене без партнера. Банка репродуктивних ћелија постоји и у Србији, али за три и по године њеног постојања било је пет донора сперматозоида и ниједна донорка јајних ћелија.

Право о трошку државе имају све жене до 45 година и то у следећим ситуацијама: оне које имају партнера али не могу из својих јајних ћелија да постану мајке, оне које имају партнера, али чији партнер не може да има децу, тачније има дијагнозу азоспермије као и жене до 45 година које немају партнера, а желе да се остваре као мајке.

Током фебруара се очекује још једно проширење права које ће омогућити да  оболели од малигних болести имају прилику да о трошку државе замрзну репродуктивни материјал (јајне ћелије, сперматозоиде и ембрионе), да би када заврше лечење могли да покушају да се остваре као родитељи.

Пра­во на за­мр­за­ва­ње пре по­чет­ка ле­че­ња има­ће же­не до 40 го­ди­на, од­но­сно мушкар­ци до 50 го­ди­на, уко­ли­ко не­ма­ју де­те или де­те у по­сто­је­ћој за­јед­ни­ци.

Држава се на овај корак одлучила из два разлога, све више младих болује од малигних болести а једна од последица самог обољења или терапије коју добијају је неплодност. Други разлог јесте што је повећање наталитета и у овој години један од најважнијих приоритета државе.

ВД ДИРЕКТОРА ФИЛИЈАЛЕ  Милан Вилотић”

                                                                                                    

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *