Obeležavanje Svetskog dana zdravlja

Gradske vesti

Поводом 7. априла – Светског дана здравља, данас је на Градском тргу одржана превентивна здравствена акција коју су организовали  Служба поливалентне патронаже Дома здравља, Завод за јавно здравље, Медицинска школа и Црвени крст Ваљево. Пролазницима су дељене здравствено-васпитне брошуре, а заинтересованим суграђанима је измерен притисак и ниво шећера у крви.

   

 

Снежана Маринковић из Завода за јавно здравље рекла је да је циљ активности на Градском тргу да се грађанима скрене пажња на важност здравља. „Прво треба мислити о превентиви и свакодневно улагати у своје здравље кроз правилну исхрану, шетњу, одсуство дувана, што мање алкохола и што више дружења. Недовољно мислимо на здравље, и даље смо здравствено непросвећена нација, због тога мора пуно да се ради на промоцији.“ Статистички гледано Србија је у групи гојазних нација, што је предуслов за настанак кардиоваскуларних и других болести, истакла је Снежана Маринковић.

Главна сестра Патронаже Дома здравља Ваљево Весна Павловић нагласила је да је порука овогодишњег Светског дана здравља да се здравствене услуге учине доступним свим нашим суграђанима, укључујући и зоне ван градског подручја. „У том контексту, Дом здравља је ступио у контакт са многим председницима месних заједница и упутио им дописе, како бисмо заједнички организовали превентивне прегледе грађана. Ове недеље смо прегледе реализовали у месним заједницама Нада Пурић, Горић, Бранковина, Дивци и Ставе. Наставићемо са тим јер смо увидели да постоји потреба, да су наше превентивне активности значајне многим људима. Сада је јасно да су превентивни прегледи и општи прегледи лекара знатно недостајали суграђанима у време пандемије, тако да се доста бавимо постковид компликацијама и последицама тог периода по здравље људи.“

Ивана Илић, наставница здравствене неге у Мединцинској школи подсетила је да се данас обележава 75 година организованог унапређења јавног здравља у свету, у шта су се укључили ученици треће године делећи здравствено-васпитни материјал и мерећи притисак суграђанима.

Секретар Црвеног крста Ваљево Александар Томић је подсетио да је пандемија коронавируса неке јавне здравствене програме вратила уназад: „Зато је сада задатак учинити здравствену заштиту што доступнијом и допринети квалитету здравља суграђана, пре свега превенцијом. Једно од превентивних достигнућа јесте и ширење ХИВ инфекције, тако да ће тема очувања репродуктивног здравља данас бити обрађена трибином у Економској школи.“

Трибина „Репродуктивно  здравље и превенција полно преносивих болести“ одржана је данас за ученике друге године Економске школе, а предавач је био др Душко Антонић из Гинеколошке службе Дома здравља Ваљево.

У складу са овогодишњим слоганом „Здравље за све” екипа Службе поливалентне патронаже Дома здравља је у јутарњим сатима спровела акцију превентивних прегледа мештана Става и околних села, у тамошњој амбуланти.

 

Светски дан здравља ове године је посвећен обележавању 75 година унапређења јавног здравља под слоганом „Здравље за све”. Овај датум се обележава као Светски дан здравља од 1948. године, а уједно је и дан оснивања Светске здравствене организације. Неки од кључних циљева су обезбеђење приступа здравственим услугама у складу са потребама и универзална покривеност здравственом заштитом, у чему значајну улогу има унапређење примарне здравствене заштите.

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *