Obeležen Dan grada Valjeva – 20. mart

Gradske vesti

Na Svečanoj akademiji, koja je održana u Centru za kulturu, obeležen je Praznik grada – 20. mart. Svečana akademija je otpočela himnom „Bože pravde“ u izvođenju  hora „Abrašević“, pod dirigentskom palicom profesora Dragana Vasiljevića.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, pozdravio je dobitnike nagrada i mnogobrojne goste, među kojima su i predstavnici Vojske, gosti iz okolnih opština, predstavnici svih najvažnijih institucija u gradu, kao i jedan od naših najboljih rvača svih vremena, olimpijski šampion u rvanju, a danas i predsednik Sportskog saveza Srbije, Davor Štefanek.

„Dame i gospodo, uvaženi gosti, dragi građani Valjeva, poštovani dobitnici nagrade grada Valjeva.

Čast mi je da vas ove godine pozdravim u ime grada Valjeva u ovoj sali u kojoj smo se konačno okupili u velikom broju da lično čestitamo najboljim sugrađanima za uspehe u prethodnoj, ali i u svim ranijim godinama!

Valjevo je lep grad u kome žive pametni, obrazovani i dobri ljudi. Svoj valjevski pečat oni ostavljaju širom sveta i pronose dobar glas o našem gradu. I oni koji dođu u naš grad, vrlo brzo bivaju prihvaćeni i primaju sve dobre osobine pravog Valjevca!

Ponosni smo na dobitnike nagrade grada Valjeva i čestitam Komisiji za dodelu nagrada, na dobro obavljenom poslu! Zahvaljujem se i sugrađanima koji su predložili ovako kvalitetne kandidate!

Dve godine borbe sa korona virusom, sada i ova godina puna izazova na globalnom nivou, ipak su nam doneli nešto dobro! A to je da smo postali svesni koliko vrednih Valjevaca radi i stvara u raznim oblastima života, jer biti uspešan u ovako teškim godinama, može samo veoma posvećen i vredan čovek!

Zbog toga sam i danas pun optimizma da napori koje ulažemo da unapredimo naš grad, da otvorimo nove fabrike, izgradimo puteve, obdaništa, parkove, dečja igrališta, smanjimo zagađenje vazduha, razvijemo turizam na prelepim valjevskim planinama, pre svega na Divčibarama, da svi ti naši napori nisu uzaludni! Imamo se za šta i za koga boriti!

Poklonimo se dostignućima naših sugrađana kojima danas odajemo priznanje! U godinama koje dolaze, biće prilike da nagradimo najbolje od najboljih samo ako smo živi, zdravi i slobodni! I zato, slavimo slobodu u kojoj živimo, a koju simbolizuje današnji dan, 20. mart – Dan oslobođenja Valjeva od Turaka, u Prvom srpskom ustanku!

Na putu do Doma kulture, setio sam se da sam kao učenik trećeg ili četvrtog razreda pisao pesmu na temu Dan grada. Nećete mi zameriti, prvih strofa se ne sećam, ali poslednje dve su izgledale ovako. Šest vekova već je prošlo od nastanka moga grada, ponosan sam što sam rođen i u njemu živim sada. Dugo dugo on postoji o njemu se pesma peva, srećan sam što mogu reći, rođendan je mog Valjeva!

Slavimo slobodu i trudimo se da uradimo najbolje što možemo u svojim životima! Srećan nam Dan grada Valjeva! Živelo Valjevo! Živela Srbija!“, poručio je gradonačelnik Lazar Gojković.

 

Nakon obraćanja gradonačelnika Valjeva, hor „Abrašević“ je izveo moto „Abraševića“, nakon čega su u čast današnjih dobitnika i svih gostiju Svečane akademije, učenik prvog razreda Srednje muzičke škole „Živorad Grbić“ Simon Bojičić, u klasi profesora Dimitrija Tomića, na klaviru izveo Korsakov Bumbarov let, a potom duo gitara koji čine Anđela Mišić, učenica 3. razreda u klazi Dragana Nikolića i Anđelka Dragić učenica prvog razreda u klasi Luke Jezdića, izvele  Abreov Tiko tiko.

Srpski pozorišni i filmski glumac, Milorad „Miki” Damjanović, svojim recitacijama oduševio je pristutne goste u Centru za kulturu, nakon čega je usledilila svečana dodela priznanja dobitnicima Nagrade grada Valjeva za 2021. godinu.

U oblasti obrazovanja i vaspitanja dodeljuju se dve nagrade: Katarini Ćosić i Draganu Vilotiću, nastavnicima razredne nastave i Nikoli Saviću, nastavniku Zdravstvene nege.

U oblasti stvaralaštva i postignuća učenika i studenata dodeljuju se dve nagrade: Sari Janevskoj, učenici i Tini Petrović, učenici.

U oblasti nauke, inovacije i pronalazaštva: dr Mirjani Antonijević, postdoktorandu FF Univerziteta u Notingemu, Ujedinjeno Kraljevstvo

U oblasti medicine i brige o zdravlju dodeljuju se dve nagrade: dr Dejanu Ćesareviću,  hirurgu specijalisti i primarijusu i dr Živani Vitorović Jovanović,  pulmologu.

U oblasti socijalne zaštite i humanitarnog radadodeljuju se dve nagrade: Pravoslavnij Hrišćanskoj zajednici Valjevo „Vozdviženje časnog krsta“ i Dejanu Drajiću, predsedniku Udruženja obolelih od multiple skleroze Kolubarskog okruga Valjevo

U oblasti poljoprivrede: Mališi Pajkoviću, poljoprivredniku.

U oblasti umetnosti i kulture: Gradskom mešovitom horu „Abrašević“ Valjevo“.

U oblasti čuvanje i negovanje tradicije valjevskog kraja: Udruženju Zavičajno bratstvo „Mali korak“ iz Oglađenovca.

U oblasti sporta dodeljuju se dve nagrade: Plivačkom klubu „Valis“ i Aleksandru Kovačeviću, vaterpolisti.

Dve specijalne nagrade:

Za životno delo: Tomislavu Jovančiću, međunarodnom košarkaškom sudiji

Za afirmaciju Grada: Aleksandru Njegovanu, direktoru hotela „Omni“.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *