Obeležena godišnjica početka NATO bombardovanja

Gradske vesti

Od 24. marta do 10. juna 1999. godine, Valjevo i valjevski kraj bili su meta za razaranje i ubijanje od strane NATO-a, koji je okupio oko sebe 19 zemalja, sa 800 miliona stanovnika.

Tim povodom su danas, na godišnjicu početka bombradovanja Savezne Republike Jugoslavije, na spomenike pilotu Milenku Pavloviću i poginulim borcima u ratovima od 1990. godine, cveće položili predstavnici grada Valjeva, Vojske Srbije i SUBNOR-a.

Cveće su položili i poklonili se senima poginulih predsednica Skupštine grada prof. dr Snežana Rakić, zamenik predsednika Skupštine grada Viktor Mićić i sekretar Skupštine grada Mladen Simović. Delegaciju Drugog Centra za obuku i kasarne „Vojvoda Živojin Mišić“ predvodio je komandant pukovnik Saša Stojiljković, dok su Rajko Milinković i Sreten Marinković položili cveće u ime SUBNOR-a Valjevo.

Na Valjevo su tokom NATO bombardovanja izvedena 32 napada NATO avijacije, bačeno 215 razornih projektila, težine i do 1000 kilograma eksploziva. Sve je to sručeno na četiri lokacije: HK „Krušik“ i okolinu, Pričević, Divčibare i zgradu valjevskog MUP-a. Prvi napad na valjevski kraj dogodio se 27. marta u četiri časa i deset minuta, kada je gađan širi rejon Divčibara – „Kraljev sto“, a na Valjevo 14. aprila, kada je sa pet raketa gađan valjevski „Krušik.

U ovim napadima i bombardovanjima je poginulo troje građana- Dmitra Dukić (91), Milka Krunić (72) i Milisav Mićić (37), a 48 teže povređeno. Na Divčibarama su 6. aprila poginula dvojica vojnih starešina potporučnici Željko Savičić i Siniša Radić. Hrabri pilot pukovnik Milenko Pavlović je u vazdušnoj borbi sa nadmoćnijim neprijateljem, poginuo 4. maja 1999. godine.

Valjevo i okolina su pretrpeli velika razaranja i štete, čije posledice i danas osećamo!

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *