Obeleženo 400 godina od živopisanja manastira Pustinja

Gradske vesti Najnovije vesti

Svečanim otvaranjem izložbe “400 godina od živopisanja manastira Pustinje 1622-2022”  u galeriji Narodnog muzeja u Valjevu, u subotu je počelo obeležavanje jubileja, 400 godina živopisanja manastira Pustinja.

Izložbu je svečano otvorio episkop valjevski g. Isihije, koja je izazvala veliko interesovanje valjevske i šire javnosti, a otvaranju su prisustvovali gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković, episkop zvorničko-tuzlanski g. Fotije, prof. dr Darko Tanasković, diplomata i univerzitetski profesor i mnogi drugi.

Autori fotografija fresaka su Milan Marković, protojerej Nenad Marković, Zoran Lukić i Srđan Vujović. Izložba u galeriji valjevskog Muzeja trajaće do 6. novembra 2022. godine.

U nedelju je u manastiru Pustinja održana Sveta Arhijerejska Liturgija, koju je služio episkop zvorničko – tuzlanski g. Fotije, uz sasluživanje episkopa Jovana Purića i valjevskog g. Isihija, sveštenika i sveštonomonaha, kao i pojanje Hora sveštenika i bogoslova pod upravom protonamesnika Branka Čolića.

Nakon Svete Arhijerejske Liturgije, u manastiru Pustinja održana je svečana akademija, kojom je obeležen veliki jubilej – četiri veka trajanja najvrednijeg živopisa u Severozapadnoj Srbiji, nastalog u periodu od 15. marta do 18. juna 1622. godine.

Manastir Pustinja se nalazi u klisuri reke Jablanice i poznat je po svojim freskama, koje su 1622. godine oslikali freskopisci sa Atosa Jovan i Nikola, a pod budnim okom njenog igumana Janićija Bitojevića.

Freska Svetog Jovana Krstitelja , poznata još po nazivu ,,Sveti Jovan Krilati“ privlači posebnu pažnju vernog naroda i posetilaca manastira, jer je ova predstava Svetog Jovana Preteče po lepoti bliska ,,Belom Anđelu“ iz manastira Mileševe. Pored ove freske, u manastiru su sačuvane i druge freske sa biblijskim motivima i vredne ikone.

Igumanija manastira već pola veka je mati Nina, koja je dobrotom i ljubavlju kojom zrači, doprinela da ovaj manastir postane jedno od najzanačajnijih mesta duhovnosti, ne samo Eparhije valjevske, već i šire.

Na jučerašnjoj svečanoj akademiji u Pustinji, u programu koji je režirao Petar Stanojlović su nastupili frulaš Milinko Ivanović,  Etno grupa „Vasilis“ iz Žablja kod Novog Sada, članovi folklorne sekcije Valjevske gimnazije i poznati dramski umetnik Nebojša Milovanović, Valjevac.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *