OBIMAN PLAN KOMUNALNE IZGRADNJE

Gradske vesti
Građevinska sezona u Odeljenju za gradsko zemljište i infrastrukturu počela je s prvim toplijim danima asfaltiranjem parkinga Opšte bolnice i nastavljena rehabilitacijom i asfaltiranjem gradskih ulica i izgradnjom trotoara. Paralelno se odvijaju i  pripremni radovi na asfaltiranju ulica u gradu i nasipanju seoskih puteva i asfaltiranju seoskih puteva. Ovo je samo početak obimnog Plana komunalne izgradnje u 2023. godini, za koji je iz gradskog budžeta opredeljeno milijardu 409 miliona 113 hiljada i 660 dinara. Prvim rebalansom budžeta sredstva Odeljenja su uvećana za oko 202 miliona i 314 hiljada dinara. Po rečima Branka Vukovića, rukovodioca Odeljenja za gradjevinsko zemljište i infrastrukturu Plan izgradnje obuhvata nekoliko segmenata. “Za program komunalne delatnosti izdvojeno je 309 miliona i 300 hiljada dinara i tu sumu ulazi više stavki, poput utroška električne energije za semafore i javnu rasvetu, za održavanje javnog osvetljenja i semafora, projektovanje pešačkih semafora u Ulici Vladike Nikolaja, izgradnju i rekonstrukciju javne rasvete i stručni nadzor. Za program lokalnog ekonomskog razvoja je opredeljeno 284 miliona i 300 dinara i tu je uvrštena izgradnja ulica  i izrada urbanističkog projekta za preparcelaciju ulica u Industrijskoj zoni. Za razvoj turizma je izdvojeno 600 hiljada dinara za održavanje meteo-stanice na Divčibarama. Putnom infrastrukturom se direktno bavi naše Odeljenje i za te radove je opredeljeno 684 miliona i 313 hiljada dinara, u šta spadaju redovna održavanja, investiciona ulaganja i projektovanja. Za program razvoja sporta i omladine izdvojeno je 12 miliona i 500 hiljada dinara za izgradnju ograde i rekonstrukcija skejt-staze u Parku “Pećina” kao i projektovanje sportskih terena i dečjih igrališta. Za program održavanja javnih i zelenih površina biće utrošeno 33 miliona i 500 hiljada dinara i to su poslovi koji su povereni JP “Vidrak”, dok su za poslove upravljanja i snabdevanja vodom za piće u nadležnosti  JKP”Vodovod” izdvojena 62 miliona i 800 hiljada dinara i to za rekonstrukciju gradske vodovodne mreže, izgradnja vodovodne mreže od Beomuževića prema Pričeviću, izgradnja mreže u Žabarima i izgradnja crpnih stanica u Žabarima i Bujačiću.”- rekao je Vuković.
U okviru programa izgradnje putne infrastrukture u toku su radovi na rehabilitaciji gradskih ulica, o čemu Vuković kaže:” Počeli smo radove u Hajduk-Veljkovoj ulici, desnu stranu od semafora do Duple trake i parkinga u sklopu ulice, uradili smo prvu deonicu u MZ “Krušik” u Ulici save Vujanovića oko 4000 metara kvadratnih, a tu ćemo uraditi i rehabilitaciju trotoara. U narednom periodu planiramo da rehabilitujemo Sinđelićevu ulicu tek pošto JKP”Vodovod” završi zamenu ventila na vodovodnoj mreži na raskrsnici Sinđelićeve i Pantićeve ulice. U planu je rehabilitacija Ulice Selimira Đorđevića, potom interne saobraćajnice u Naselju “Zbratimljeni gradovi” paralelno sa Duplom trakom, kao i interne saobraćajnice u Naselju “Sretena Dudića”. Biće urađena rehabilitacija Ulice Milovana Glišića, Čika Ljubine ulice, Đerdapske i deo Ulice Cake Milivojević, koji je ostao neurađen u prošloj godini. Takođe, čekamo da se završi projekat podzide u Zlatiborskoj ulici i rekonstrukcija vodovodne mreže, gde ćemo uraditi podzidu prema projektu i rehabilitovati ovu ulicu. Napominjem da smo lane rehabilitovali ukupno oko 8 kilometar gradskih ulica  i shodno sredstvima planiramo da uradimo deo rehabilitacije Ulice Boška Stojanovića,  između Novog Naselja i MZ “Gorić”. Ovogodišnja sredstva za rehabilitaciju ulica su 100 miliona dinara, a u prošloj godini je za tu namenu opredeljeno 70 miliona dinara.”
Odeljenje za građevinsko zemljište i infrastrukturu prošle godine je asfaltiralo 22 gradske ulice utrošivši 25 miliona dinara u tu namenu, a sada, po Vukovićevim rečima, ta sredstva su 35 miliona dinara.” Već smo asfaltirali Avalsku ulicu u MZ “Gradac” , potom Ulice Bore Atanackovića u MZ”Novo Naselje” i Ulicu “Braće Živanovića” U MZ”Gorić”. Te ulice su završene i sada su u toku pripremni radovi za asfaltiranje ulice ka Poparskom groblju, kraka Ulice “Jakova Nenadovića” i Ulice Pavla Vojteha u MZ”Krušik”. U planu je asfaltiranje Kordunaške ulice, gde smo čekali da “Vodovod” završi rekonstrukciju vodovodne mreže, kao i krak Kordunaške, Rasinske ulice u MZ “Gradac”, gde smo izgradili kišnu kanalizaciju, pa su se stekli uslovi za asfaltiranje. U narednom periodu asfaltiraćemo Vidovdansku ulicu, posle urađene kišne kanalizacije, kao i Ulicu generala Vladimira Cukavca u MZ “Brđani”, gd bi trebalo da bude urađena fekalna kanalizacija. A dalje, po planu i programu mesnih zajednica, sve do utroška sredstava.”
U sklopu investicionog ulaganja u planu je uređenja parkinga iza Suda u vrednosti od 6 miliona dinara sa pdv-om, parkinga u Karađorđevoj br.101 od 4 miliona dinara, biće uređen i parking ispred vrtića ” Bambi”, koji će biti od velike koristi roditeljima i u planu je uređenje prostora u Naselju”Oslobodioci Valjeva” iza sportskog terena.
Za meštane seoskih mesnih zajednica od životnog je značaja asfaltiranje seoskih puteva, o čemu Vuković kaže: ” Grad Valjevo je opredelio 150 miliona dinara za asfaltiranje puteva u selima. Upravo radimo put u MZ “Vragočanica” od Vragočke reke do Klepala dužine 950 metara, potom ćemo raditi deonicu u zaseoku Brangović u MZ “Dračić”, u Leliću, Leskovicama, u Babinoj Luci, Goloj Glavi, svi su dužine jednog kilometra i 700 metara Donjem Taoru i dalje po planu mesnih zajednica.”
U toku su radovi na regulaciji bujičnog potoka u MZ”Kamenica” kod fudbalskog stadiona u vrednosti od 2 i po miliona dinara i radovi na izgradnji rezervoara i crpne stanice u Žabarima od 15 miliona dinara.
Vuković navodi još planiranih radova, kao što je sanacija klizišta Brankovina-Zabrdica, izgradnja stepenica u MZ “Popare”, koje su prečica od Majdana do centra grada, izgradnja  kišne kanalizacije u Vidovdanskoj ulici, nasipanje gradskih ulica, koje ne mogu da se asfaltiraju zbog nerešenih imovinsko-pravnih odnosa.
U programu redovnog održavanja mostova, za koji je izdvojeno tri miliona dinara,  Vuković navodi da je uređen drveni most u Brankovini od crkve do kulturno-istorijskog kompleksa, a uslediće uređenje mosta u Gornjoj Bukovici, koji povezuje glavni put sa crkvenom portom. Biće rekonstruisan i pešački most na reci Gradac prema restoranu “Vidra”, koji je zatvoren za promet, i za taj posao je opredeljeno 6 miliona dinara.
Privremenu drvenu ogradu, koja razdvaja dečje igralište na Pećini od puta za Loznicu, zameniće uskoro savremena “lego-ograda”. ” Dužina ograde je 300 metara,vrednost ograde je 3 miliona dinara i radi se prvenstveno zbog bezbednosti dece. Bilo je više primedbi da je ograda mnogo skupa. Međutim, tip “lego-ograde” je prevashodno funkcionalan a uz to i estetski, jer ulazak u grad treba da predstavlja lepu sliku.”-objašnjava Vuković.
Kao najvažniji projekat u ovoj godini Vuković Izdvaja Industrijsku zonu. ” Gradimo tri ulice u Nova 1, Nova 2 i Nova 3, bus -stajalište i parking i tu su radovi procenjeni na 280 miliona dinara. Biće izgrađen potisni cevovod i crpne stanice u vrednosti od 67 miliona i 200 hiljada dinara i radovi su već počeli.”
Kako je u pitanju veoma obiman Plan komunalne izgradnje u 2023. Vuković kaže da je prošle godine mnogo toga urađeno a da će u ovoj godini biti još i više urađeno shodno izdvojenim sredstvima, i naglašava: Koliko god da se uradi,uvek je nedovoljno, ali smo napravili veliki iskorak i pomak u infrastrukturnim radovima, što će se pokazati kad završimo ovu građevinsku sezonu. Grad je u prethodnim decenijama prilično zapušten, ako mogu tako da kažem, i sada se trudimo da izgradimo i uredimo ono što je najhitnije i mislim da za sada uspevamo.”
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *