Od 1.januara sledeće godine dimničarske usluge

U Valjevu je grejna sezona počela 1.novembra, a zvanično je trabalo da počne 15. oktobra. Zbog odlaganja grejne sezone, u oktobru građanima nije isporučena toplotna energije pa je korisnicima daljinskog grejanja fakturisan samo fiksni deo oktobarskog računa. Tačnije, kupcima kojima se cena toplotne energije obračunava paušalno po metru kvadratnom, oktobarski računi su umanjeni tako što je fakturisan samo fiksni deo cene i to: za stambeni prostor u iznosu od 30,42 dinara po metru kvadratnom, a za poslovni prostor 34,92 dinara. Korisnicima koji plaćaju račune po potrošnji, takođe je fakturisan samo fiksni deo računa za oktobar.

JKP „Toplana“ završila je jednu od četiri velike investicije, a to je vrelovod od Druge osnovne škole do zgrada u Suvoborskoj ulici.

„Priključena su tri nova objekta na Toplanu i preuzeta je Druga osnovna škola, koja je nastavila da se greje na mazut i grejaće se tako dok kontejnerska kotlarnica ne proradi. Tu se radi o četiri investicije, od toga je jedna završena, to je vrelovod od Druge osnovne škole do zgrada u Suvoborskoj ulici. Na taj način će biti omogućeno da se priključe Internacionalni studio i Pošta“, naglasio je direktor JKP „Toplana“ Janko Gagić.

Direktor valjevske „Toplane“ je govorio o kontejnerskoj kotlarnici i o tome dokle se stiglo sa tim projektom.

„Što se tiče kontejnerske kotlarnice i mernoregulacione stanice, obavljene su javne navabke, izvođenje radova je u toku, sredstva su obezbeđena. Očekujemo da do sredine decembra je pustimo u rad. Takođe, moram napomenuti da smo nabavili podstanice, tako da svaki investitor koji se pojavljuje će dobiti podstanicu i time značajno smanjiti troškove priključenja. Oni bi trebalo samo da urade unutrašnje instalicije i mernoregulacione setove. Ta podstanica može da košta i do dva miliona, a oni ih dobijaju, naravno po uslovima konkursa“, naglasio je Gagić.

Prema njegovim rečima, gas bi trebalo da dođe u Valjevo do proleća iduće godine, čime će i cene biti korigovane i sigurnije.

„Gas će stići sigurno iduće godine do proleća. Pored ovih fabrika koje neće početi da rade bez gasa, zbog čega se i požurilo, radujemo se i mi u Toplani. Odmah da kažem našim korisnicima, mi sada gas plaćamo 20 – 25 dinara skuplje nego druge Toplane. Kada dođe gas i budemo u režimu drugih Toplana, u tom slučaju će biti jeftnija i sigurnija cena.

Takođe, direktor JKP „Toplana“ je govorio i o dimničarskim uslugama, koje će prema njegovim najavama početi od 1. januara sledeće godine.

„Obuka je urađena, nabavljena je oprema i vozilo, dobijena je dozvola i od 1. januara sledeće godine počinje sa radom dimničarska služba. Cene naravno moraju da prođu kroz Skupštinu. Mi imamo cenovnik  koji smo napravili u poređenju sa gradovima slične veličine. Trebalo bi da postoje dve cene usluga, to su cene za korisnike ili cene po pozivu, dakle gde svako može da koristi dimničarske usluge“, kazao je Janko Gagić.

Mišljenje direktora valjevske „Toplane“ jeste da ukoliko se sve škole sa obdaništima priključe na vrelovod, znatno bi se smanjila zagađenost vazduha. Takođe, on je naglasio da je „Toplana“ spremna da sa upravnicima zgrada potpiše ugovor, gde će rešavati sekunarne inastalacije, što bi značajno doprinelo smanjenju računa za grejanje.

B.J.

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts