ОД МАЈА И ИЗГРАДЊА “КАЛЕНИЋА”: У Ваљеву најављен почетак реализације највеће регионалне еколошке инвестиције у Србији

Vesti iz Srbije i regiona

ИЗГРАДЊА регионалне депоније комуналног отпада у Каленићу код Уба почиње у мају, радови би требало да буду завршени за две године, а у другој половини јануара најављено је расписивање међународних тендера за избор извођача, те подизање и опремање савременог сметлишта које ће користити градови и општине из Колубарског и Мачванског округа, али и Београд – најавио је у Ваљеву Зоран Петровић, директор регионалног центра за управљање отпадом “Еко-Тамнава”, чије је седиште у Убу.

Како је појаснио, паралелно ће се обављати санација постојећих локалних депонија у овом делу Србије, те опремање комуналних предузећа транспортним возилима – уз изградњу рециклажних дворишта и трансфер-станица. Будућа регионална депонија, иначе, налазиће се на простору некадашњег површинског копа рударског басена “Колубара”.

– Ове године приходи “Еко-Тамнаве” износиће више од три милијарде динара – рекао је Петровић.

– Од те суме, 2,99 милијарди динара биће обезбеђено кредитом Европске банке за обнову и развој, а 32,4 милиона су субвенције градова и општина будућих корисника Регионалне депоније. За изградњу и опремање предвиђене су 1,43 милијарде, а за постројења за сепарацију отпада и складиштење секундарних сировина, те балираног материјала и опасног отпада око 770 милиона динара. Између осталог, планирано је да израда пројекта и стручни надзор радова коштају 85,2 милиона динара. За израду тендерске документације и остале трошкове пројекта градови и општине обезбедиће 5,1 милион динара.

Фото “Еко-Тамнава”

Пројекат регионалне депоније – тренутно највећи у Србији у области заштите животне средине – започет је пре 13 година и обухвата Ваљево, Обреновац, Лазаревац, Уб, Барајево, Владимирце, Лајковац, Мионицу, Коцељеву, Осечину и Љиг, са више од 360.000 становника, где се дневно сакупи више од 330 тона отпада. Лозница, Љубовија, Мали Зворник и Крупањ пре четири године покренули су иницијативу да се прикључе овом пројекту, чиме ће регионална депонија да обухвата подручје са око 530.000 становника.

– До почетка рада будуће Регионалне депоније потребне су две и по до три године – истиче Петровић.

– Услов је да се паралелноодвијају припреме у локалним самоуправама које су укључене у пројекат.

ПОСЛЕ ДОЗВОЛА И – ЕДУКАЦИЈА

УКУПНА инвестиција вредна је око 61 милион евра. Како је речено, решени су сви имовинско-правни односи на 40 хектара у Каленићу, те 22 хектара резервних парцела на подручју Лајковца. Урађене су планска, студијска и техничка документација, те прибављене грађевинске дозволе…

 

Izvor:https://www.novosti.rs/c/srbija/vesti/1190269/maja-izgradnja-kalenica-valjevu-najavljen-pocetak-realizacije-najvece-regionalne-ekoloske-investicije-srbiji

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *