OD PONEDELJKA IMUNIZACIJA PROTIV SEZONSKOG GRIPA

Gradske vesti
Imunizacija stanovništva protiv sezonskog gripa 2023./2024.godine počinje u ponedeljak, 2.oktobra u Domu zdravlja Valjevo, izjavila je za naš portal dr Biljana Rajković, načelnica Zavoda za javno zdravlje u Valjevu. Ovoj ustanovi je isporučeno 7830 doza četvorovalentne vakcine protiv gripa proizvođača Abbott Biologicals, koja sadrži dva tipa virusa A i dva tipa virusa B gripa. Ovi tipovi virusa su registrovani u prethodnoj sezoni i mogu da izazovu sporadična i epidemijska oboljenja ove jeseni i zime.
Imunizacija protiv gripa obavezna je i preporučena trudnicama, deci starijoj od 6 mesci života sa hroničnim oboljenjima, hroničnim bolesnicima, starijima od 65 godina,članovima porodice bolesnika u povećanom zdravstvenom riziku, korisnicima i zaposlenim u gerontolškim centrima i u socijalno-zdravstvenim ustanovama. Imunizacija je obavezna za zaposlene u zdravstvenim ustanovama.
Po rečima dr Rajković vreme za sticanje imuniteta iznosi dve do tri nedelje nakon vakcinacije, a stečeni imunitet traje od 6 do 12 meseci, u zavisnosti od opšteg zdravstvenog stanja imunizovanog lica.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *