Održan 16. Festival duvan čvaraka

Gradske vesti Najnovije vesti

Nakon dve godine pauze, ovog vikenda u našem gradu održan je 16. Festival duvan čvaraka.  Preko 50.000 posetilaca, bogat kulturno – umetnički program, obeležio je ovogodišnji Festival duvan čvaraka i opravdano ispunio očekivanja organizatora i posetilaca.

Prvog dana je održan 3. Festival šoder čvaraka, u okviru koga su se takmičile 52 ekipe.  Nakon pozdravnog govora direktorke Turističke organizacije Valjeva Ane Marković, održan je kulturno-umetnički program u kome su nastupila valjevska kulturno-umetnička društva „Krušik“, „Abrašević“ i „Gradac“.

Najbolja ekipa u pripremanju šoder čvaraka je Gastro fest Brankovina, drugo mesto je zauzela mesara „Biftek“, a treće mesto Poljoprivredno gazdinstvo „Stojić“.

U večernjim satima, održan je koncert Harisa Džinovića.

Drugog dana manifestacije, organizovan je Prvi festival rabadžijske svirke na dvojnicama, okarini i fruli. Specijalnu nagradu za najizvornije sviranje na dvojnicama, u spomen na kolubarskog svirača Krstivoja Subotića, dobio je Luka Vidaković iz Prokuplja. U sviranju na okarini, prvo mesto je osvojila Jovana Vučković iz Kraljeva, Svetozar Šutić iz Beograda je bio drugi, a treća je Sanja Milanović iz Dučića kod Mionice. U sviranju na dvojnicama, prvo mesto je osvojio Svetozar Šutić iz Beograda, drugi je Petar Lazić iz Ljiga, a treće mesto dele Mileta Ranković iz Begaljice i Milovan Gvozdenović iz Babine kod Prijepolja.

Žiri je zasedao u sastavu etnomuzikolozi prof. dr Dimitrije Golemović i Svetlana Azanjac, kao i Tijana Stanković, urednica u Radio Beogradu 2.

Na svečanom otvaranju 16. Festivala duvan čvaraka takmičare, goste i organizatore je pozdravio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, a potom je usledio koncert Pavline Radovanović, koja je pevala tradicionalne srpske pesme. Nju je pratila pevačka grupa „Valjarice“, a nastupila je i Mila Ristović.

Najbolji u spremanju duvan čvaraka je ekipa Spasoja Cvetkovića,  koji je nagrađen sa 35.000 dinara i frižiderom „Hisense“. Drugo mesto zauzeo je Ravnogorac Meze šop, koji je nagrađen sa 25.000, a treće mesto ekipa Lepojević koja je nagrađena sa 15.000 dinara.  U revijalnom delu programa je nagrađen Borivoje Dragojlović, kao najiskusniji majstor, dok je najboljim početnikom proglašena ekipa Poljoprivredne škole. U kategoriji „najbolji veslač“ nagrađena je ekipa „Mesoprodukta“, najlepši štand je firme „Teksi keksi“, najveseliji oranijaši dolaze iz „Elektromreže“. Najuporniji čvarkoljubac je ekipa kompanije „Hisense“, koja je donirala frižidere Udruženjima dece obolele od cerebralne paralize i Udruženju „Zagrljaj“.

Čvarke je ocenjivao žiri u sastavu dr veterine Milovan Pušić, dr Radisav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne-stručne službe „Valjevo“ i profesorka Poljoprivredne škole „Valjevo“ Vesna Kotarac.

Na ovogodišnjoj manifestaciji, šoder čvarci su se prodavali po ceni od 1.400 do 1.600 dinara, a duvan čvarci od 1.500, pa čak i do 2.000 dinara za kilogram. Praseće pečenje se prodavalo po ceni od 1.400 do 1.800, a jagnjeće od 2.000 do 2.400 dinara. Posetiocima Festivala duvan čvaraka je ponuđeno mnoštvo različite hrane i tradicionalnih proizvoda, koji su se prodavali na 250 tezgi.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *