ODRŽAN SEMINAR O NOVINAMA U TRANZITNOM POSTUPKU

Gradske vesti

U saradnji sa Upravom carina Republike Srbije i Udruženjem za saobraćaj Privredne komore Srbije u Regionalnoj privrednoj komori Kolubarskog i Mačvanskog upravnog okruga održan je seminar na temu nove uloge carinskih ispostava i obaveza poslovnih subjekata koje donosi primena faze 5 nadogradnje nacionalnog kompjuterizovanog tranzitnog sistema (NCTS).

Implementacija faze 5 nadogradnje nacinalnog komjuterizovanog tranzitnog sistema u Republici Srbiji očekuje se u periodu od oktobra, najkasnije do 1. decembra ove godine, kada primena počinje na prostoru Evropske unije.

Novine u tranzitnom postupku u okviru faze 5 nadogradnje nacionalnog kompjuterizovanog tranzitnog sistema, predstavili su Olga Protić, načelnik odeljenja za tranzitni izvozni postupak i Slobodan Ilić, rukovodilac grupe za tranzit Uprave carina Republike Srbije. Nakon usvajanja Zakona o potvrđivanju Konvencije o zajedničkom tranzitnom postupku, Republika Srbija je prema Odluci Zajedničkog odbora Konvencije, od 1. februara 2016. otpočela sa primenom zajedničkog tranzitnog postupka. Zajednički tranzitni postupak daje mogućnost učesnicima u carinskom postupku da robu prevoze između ugovornih strana Konvencije  (Evropska Unija, EFTA zemlje, kao i Republika Turska i Republika Severna Makedonija) na osnovu jedne elektronske deklaracije i jednog obezbeđenja koje važi u toku cele tranzitne operacije.

U okviru faze 5 nadogradnje ovog tranzitnog sistema istaknute su izmene koje se odnose na strukturu i sadržinu podataka tranzitne deklaracije, unifikaciju EORI broja (jedinstveni broj koji se koristi za identifikaciju privrednih subjekata i drugih lica u poslovanju, na koje se primenjuju carinski propisi i dodeljuju ga nadležni carinski organi u Evropskoj uniji), nove uloge carinskih ispostava u pogledu formiranja izlaznih carinskih ispostava za tranzit i carinskih ispostava za registraciju incidenta, unaprd podnete i pojednostavljene tranzitne deklaracije. U okviru prezentacije predstavljena je i struktura i način obrade elektronske tranzitne deklaracije.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *