Održana manifestacija “Dani sremuša”

Gradske vesti
Manifestacija “Dani sremuša – Uberi zdravlje”, deveti put za redom održana je danas u Donjem Taoru. Manifestaciju je svečano otvorila predsednica Skupštine grada Valjeva prof. dr Snežana Rakić.
“Posebna mi je čast i zadovoljstvo da u ime Skupštine grada Valjeva, a i u svoje lično ime, otvorim devetu po redu privredno – turističku manifestaciju “Dani sremuša”. Ove godine, početak berbe sremuša poklapa se sa jednim od najznačajnijih datuma koji se odnose na obeležavanje Svetskog Dana planete. Ko što svi znamo, valjevski kraj je prepoznat kao oaza čiste, zdrave sredine, netaknute prirode, bistrih i pijaćih vrela, prelepih livada i pašnjaka. Svedoci smo velikog interesovanja povratka ljudi u sela, na planine, to je posebno došlo do izražaja u toku i posle pandemije virusa Korone. Ljubitelji prirode i danas će biti u mogućnosti da uživaju u prelepim predelima valjevskih planina, a ovaj put po osnovu posebne, zdrave, samonikle biljke – sremuša, koga  ima u izobilju na planini Povlen.
Ova privredno – turistička manifestacija zasnovana na vrednosti sremuša, u značajnoj meri doprinosi razvoju turizma našeg kraja, a istovremeno predstavlja i  izuzetnu razvojnu šansu za meštane povlenskih sela. Kao takva, ova manifestacija će uvek podržana od grada Valjeva. Grad Valjevo je i ove godine kao i svih prethodnih prepoznao značaj i važnost oržavanja ove manifestacije. Ovu priliku koristim da pozdravim meštane sela, goste, organizatore, predstavnike MZ Donji Taor i sve prisutne koji su danas sa nama. Takođe, želim svakome od nas lep provod, dobro raspoloženje, uživanje u čarima i lepotama valjevskih planina, zdravoj hrani, veoma bogatom i sadržajnom programu, koji je usklađen i sa najznačajnijim datuma Svetskog Dana planete”, kazala je predsednica Skupštine prof. dr Snežana Rakić.
Poseban deo današnjeg programa odnosio se na takmičenje u spremanju jela, gde je sremuš jedan od sastavnih delova, a pobednicima su uručene vredne nagrade.
U muzičkom delu učestovala je muška pevačka grupa iz zaseoka Delići sa Povlena.
Organizatori „Dana sremuša 23 – Uberi zdravlje“ su Udruženje za razvoj turizma i zaštitu prirode Taorska vrela, Udruženje za negovanje kulture i tradicije valjevskog kraja, Turistička organizacija Valjevo i Klub Ars Nova.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *