Održana Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja u Pričeviću

Gradske vesti Najnovije vesti

Tradicionalna četvrta po redu Ovčarska izložba i Festival jagnjećeg pečenja, održani su juče u Pričeviću, uz kvalitetnu izložbu ovaca, vrhunsko jagnjeće i praseće pečenje, gljivarsko – mesni gulaš i mnoštvo raznih izlagača tradicionalnih proizvoda.

Manifestaciju je svečano otvorio gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković.

„Čast i zadovoljstvo je biti danas u Pričeviću, selu koje je nadaleko poznato po vrednim ljudima, poljoprivrednicima, ali i po dobrom pečenju. Sve to čini ovu današnju manifestaciju, koja se sastoji iz dva dela, Ovčarske izložbe i Festivala jagnjećeg pečenja. Grad Valjevo se trudi da bude pouzdan partner, da unapredimo infrastrukturu, a naše stručne službe stoje na usluzi poljoprivrednicima, dajući subvencije, savete i  drugu podršku. Ove godine, Grad Valjevo je uz pomoć „Agrorazvoja“ iz budžeta izdvojio 85 miliona dinara za subvencije i cilj nam je da se tu ne zaustavimo, nego da sledeće godine još više novca izdvojimo iz budžeta za subvencije poljoprivrednicima. Rezultat ovog zajednikog rada vidi se i danas, jer prisustvujemo jednoj kvalitetnoj manifestaciji“, poručio je prilokom otvaranja manifestacije gradonačelnik Gojković.

Ovčarska izložba je i ove godine okupila brojne izlagače, što za žiri nije bio lak zadatak, ali su ipak morali odabrati najuspešnije uzgajivače. Predsednik žirija bio je prof. dr Cvijan Mekić.

U kategoriji mladih ovnova, prvo mesto pripalo je gazdinstvu Nebojše Birčanina iz Suvodanja, dok je šampionsku titulu u ovoj kategoriji ponelo gazdinstvo Rada Živanovića iz sela Osečina. U kategoriji dviske, nagrada je ponovo otišla u Suvodanje, gazdinstvu Nebojše Birčanina, dok je šampion ove kategorije gazdinstvo Slavka Markovića iz Lukavca. U kategoriji mlađih ovaca, prvo mesto pripalo je Marku Gavriloviću iz Degurića, dok je šampion kategorije ponovo bio Slavko Marković iz Lukavca. Kategorija starijih ovaca, donela je prvo mesto Milošu Milivojeviću iz Donjih Leskovica, a šampionsku titulu Dušku Mirkoviću. U kategoriji priplodnih ovnova, treću medalju i prvo mesto ponovo je ponelo gazdinstvo Nebojše Birčanina iz Suvodanja, dok je šampionska titula pripala Aleksandru Stanareviću iz Donje Kamenice.

Titulu apsolutnog šampiona izložbe poneo je Aleksandar Stanarević iz Donje Kamenice, a po prvi put ove godine, dodeljena je i nagrada za najbolje uslove za gajenje grla, a nju je poneo Ljubo Stojković iz Stanine reke.

Specijalnu plaketu za uloženu energiju i svestrani doprinos u radu i razvoju stočarske proizvodnje tokom proteklih 40 godina dobio je dr Radoslav Vujić iz Poljoprivredne savetodavne stručne službe iz Valjeva.

Za najbolje pripremljeno jagnjeće pečenje nagrada je pripala gazdinstvu Timotić, dok je najbolji kotlić pripremilo domaćinstvo Dragojević.

B.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *