Održana radionica na temu klimatskih promena i mogućnostima prevazilaženja uočenih problema

Gradske vesti

U Valjevu su protekle nedelje boravili studenti, asistenti i profesori sa Univerziteta u Beogradu- Arhitektonskog fakulteta, koji su zajedno sa građanima, predstavnicima lokalnih institucija i organizacija, učestvovali na radionici, na kojoj se raspravljalo o efektima klimatskih promena na urbano zdravlje u Valjevu i mogućnostima prevazilaženja uočenih problema.

Rezultati zaključka ove radionice biće osnov za izradu varijanti scenarija razvoja ka željenoj budućnosti, koje će početkom aprila, sredinom maja i krajem juna biti predstavljeni učesnicima radionice i diskutovati sa njima u cilju unapređenja predloženih rešenja.

Projekat „Klimatske promene, gradovi, zajednice i jednakost u zdravlju“- CliCCHE je počeo prošle nedelje, a istražuje se kako klimatske promene utiču na zdravlje građana.

„Valjevo će biti naš poseban fokus u Srbiji, kao što će to biti i sa ovim ostalim gradovima, koji će bioti u fokusu njihovih lokalnih timova. Imamo ogromnu pomoć i izvanrednu volju grada Valjeva da učestvuje zajedno sa nama. Projekat je vrlo važan i jedan od velikih evropskih projekata. Drago mi je da je Valjevo deo velike međunarodne, ali i stručne zajednice koja se bavi vrlo aktuelnim temama, naročito posle Kovida i problema koje imamo u vezi klimatskih promena. Znamo da Valjevo, kao i drugi gradovi ima probleme, ali ćemo probati kroz rad velikog međunardonog tima i u saradnji sa javnim institucijama i građanima Valjeva da dođemo do rešenja, koja u doglednoj budućnosti, uz adekvatna investiranja uz pomoć Republike, EU i unutrašnjih resursa, popravimo situaciju u našim gradovima. Valjevo na neki način staje na čelo onoga što se zove smanjenje klimatskih promena, borba za zdraviji grad i zdravije građane“, naglasio je prof. dr Zoran Đukanović, sa Arhitektonskog fakulteta u Beogradu.

Rezultati će biti korišćeni širom sveta, jer je ovo jedan od pionirskih projekata koji se bavi vezom između klimatskih promena, istraživanjem uticaja klimatskih promena na zdravlje građana u gradovima Evrope. Juče su objavljeni prvi rezultati, a projekat se završava u januaru 2024. godine.

„Način na koji je Valjevo ušlo u ovaj projekat, prevazilazi partnerski odnos. Budućnost je nešto u šta idemo zajedno, a ne da vam mi kažemo gde treba da budete. Ono što su neke od situacija koje imamo, jesu ekološki problemi koje imamo u Valjevu. Te probleme je uočila i Gradska uprava i uložila u izradu Studije kvaliteta vazduha, CIP je uradio vrlo kvalitetnu studiju, koja pokazuje da postoje određena prekoračenja u zagađenju vazduha u Valjevu. Treba da vidimo na koji način ne samo da smanjimo ta zagađenja, nego kako da ih prevaziđemo, da ih nema više“, kazao je Đukanović.

Katarina Novaković iz Odeljenja za urbanizam, građevinarstvo, saobraćaj i zaštitu životne sredine zahvalila se profesoru Đukanoviću što je utiaco da Grad Valjevo bude deo ovog međunarodnog projekta. Ona je pozvala sve aktere društvenog života u gradu da se odazovu na poziv da učestvuju u projektu, jer će rezultati do kojih se dođe sigurno imati dobar utiacj na život u našem gradu.

Podsećamo da je ovaj projekat deo Erazmus plus evropskog projekta, koji okuplja četiri akademska partnera, istraživački centar i četiri grada iz Italije, Kipra, Portugala i Srbije: Univerzitet Kamerino – Italija, Univerzitet u Beogradu, Nacionalni istraživački savet – Rim, Kiparski institut – Nikozija, Univerzitetski institut iz Lisabona, Portugal i pridruženi gradovi, San Benedeto del Tronto, Lisabon, Portugal, Kipar, među kojima je i Grad Valjevo.

/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *