OPERACIJA KATARAKTE U PRIVATNIM ZDRAVSTVENIM USTANOVAMA

Gradske vesti
Oko 60 pacijenata mesečno sa područja Kolubarskog okruga opredeli se za operaciju katarakte u privatnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji o trošku Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO). Na listi čekanja u Opštoj bolnici Valjevo je 365 pacijenata prema planu i rasporedu operacija do 17.januara 2024.godine, kaže za naš portal Milan Vilotić, direktor valjevske filijale RFZO.
Vilotić ističe da je Republički fond potpisao ugovore sa 26 privatnih zdravstvenih ustanova u 2023.godini i njihov spisak je objavljen na sajtu RFZO.
” Za operaciju katarkte u privatnim klinikama vlada veliko interesovanje. Na spisku su medicinske ustanove u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Kraljevu, Pančevu i Zrenjaninu. Povratne informacije pacijenata operisanih u privatnim ustanovama su pozitivne. Samo u retkim slučajevima, zbog složene oftamološke dijagnoze, pacijenti se upućuju na specijalizovane državne klinike. Ukoliko osiguranik operiše jedno oko i javi se da želi operaciju i drugog oka u istoj ustanovi, Fond izlazi u susret tim molbama. Pošto se uglavnom radi o starijim osobama koje imaju potvrdu za oslobađanje od plaćanja participacije, za njih je sve besplatno. Pacijenti bez te potvrde plaćaju učešće od 1000 dinara.”- kaže Vilotić i detaljno objašnjava uslove za odlazak na privatnu kliniku : ” Pacijent se prvo obraća izabranom lekaru, koji ga upućuje na oftamološki pregled u nekoj od državnih zdravstvenih ustanova, gde se formira lista čekanja. Kada se lista čekanja dostavi Republičkom fondu, službenici Fonda anketiraju pacijente, da li žele da se operišu u privatnoj ustanovi ili da čekaju na zakazani termin u državnoj ustanovi. Ukoliko se opredele za privatnu ustanovu, dobiće pozivno pismo od Fonda sa informacijama o dostupnoj klinici i potrebnoj medicinskoj dokumentaciji. Važno je naglasiti da osiguranici, pored operacije, imaju pravo i na tri specijalistička pregleda, jedan pre operacije i dva kontrolna pregleda posle operacije. Takođe imaju pravo i na troškove prevoza, jer su ove ustanove van područja matične filijale.”
Vilotić poziva osiguranike da, ukoliko ih Fond još nije pozvao, mogu da se lično obrate filijali u Valjevu na adresu Karađorđeva br.71, da pozovu na broj telefona 014/222-115 ili da pišu na mejl valjevo@rfzo.rs. Ovo je način da se ubrza procedura za dobijanje pozivnog pisma Republičkog fonda za operaciju u privatnoj ustanovi.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *