Osnivanje javnog preduzeća za upravljanje javnim i nekategorisanim putevima grada Valjeva

Grad Valjevo pristupa osnovanju javnog preduzeća, koje će obavljati delatnost upravljanja javnim i nekategorisanim putevima grada Valjeva, u cilju trajnijeg rešavanja obavljanja ove delatnosti, kao delatnosti opšteg interesa. Novo javno preduzeće će organizovati vršenje poslova koji proističu iz Zakona o putevima i podzakonskih akata kojima se uređuje oblast upravljanja putevima i pristupiti rešavanju dugogodišnjeg problema u ovoj oblasti. Na taj način se očekuje, između ostalog, značajno popravljanje stanja putne infrastrukture na teritoriji grada Valjeva, koja je u nadležnosti Grada.

“Izmenom i dopunom Zakona o budžetskom sistemu javna preduzeća su izgubila status indirektnih korisnika te je Skupština grada Valjeva 2016.godine donela Odluku o prestanku rada Direkcije za urbanizam i građevinsko zemljište puteve i izgradnju grada Valjeva. Donošenjem ove odluke grad Valjevo je ostao bez upravljača puta. Zakon o javnim putevima potpisuje da upravljač javnog puta može biti javno preduzeće privredno društvo, odnosno drugo pravno lice koje je registrovano za obavljanje ove delatnosti . U konkretnom slučaju izlaz iz ove situacije bio je da Grad poveri obavljanje poslova upravljača puta nekom osnovanom preduzeću, da Grad osnuje novo preduzeće ili da drugom privredno-pravnom subjektu koji ispunjava uslove iz Zakona o javnim putevima u postupku javno-privatnog partnerstva poveri obavljanje ove delatnosti.Grad Valjevo ovim putem donosi Akt kojim pokreće samu proceduru osnivanja novog javnog preduzeća. Mi smo razmišljali da ove poslove poverimo jednom javnom preduzeću bio je razgovor da to bude JP Vodovod, međutim imajući u vidu same nadležnosti i komplikovanu proceduru vezano za registraciju osnivača upravljača puta Grad se odlučio da uđe u proceduru osnivanja novog javnog preduzeća”, rekao je Nebojša Petronić, načelnik Gradske uprave Valjeva.

Po njegovim rečima sama delatnost upravljanja puta regulisana je Zakonom o javnim putevima, gde upravljanje javnim putevima obuhvata planiranje, projektovanje i izgradnju, rekonstrukciju, održavanje i zaštitu javnog puta, vršenjem investitorske funkcije organizovanje i obavljanje stručnih poslova na projektovanju, izgradnji i rekonstrukciji , održavanju i zaštiti javnog puta, organizovanjem stručnog nadzora , nadzora nad izgradnjom, organizovanje kontrole naplate naknade za upotrebu javnog puta, praćenje stanja u putnim mrežama, zaštitu javnog puta i drugi širok spektar ovlašćenja. Takođe, u Članu 17 Zakon o javnim putevima predvideo je poveravanje vršenja javnih ovlašćenja što je u zadnje vreme bio najveći problem što se tiće poslova upravljača puta .

Upravljaču javnog puta poverava se vršenje javnih ovlašćenja koja se odnose na izdavanje uslova za priključak na javni put, postavljanje linijskih i infrastrukturnih objekata, izdavanje saglasnosti, održavanja sportskih i drugih manifestacija, izdavanje dozvola za prekomerno korišćenje puta, za postavljanje reklamnih tabli i panoa.

“Ono što nas očekuje u narednom periodu, to je da mi u osnivačkom aktu definišemo tačno ove nadležnosti koje su propisane zakonom a takođe moramo razmišljati o tome da pored ove delatnosti upravljača puta to javno preduzeće moglo bi da obavlja i druge delatnosti .U pitanju su uređivanje građevinskog zemljišta, poslovi urbanizma, upravljanje javnim putevima, poslovi upravljača puta, poslovi javne rasvete i slično. Ono što je najbitnije kada je doneta izmena Zakona o budžetskom sistemu kada su preduzeća izgubila status indirektnih korisnika Direkcija nije mogla da ostane da funkcioniše zato što nije mogla biti iz budžeta finansirana za svoje funkcionisanje. Veoma bitna stavka kod novog preduzeća je odakle će se ono finansirati .Gradska uprava će tokom leta razmotriti sve ove mogućnosti uraditi elaborat o opravdanosti i javno preduzeće biće sigurno formirano. Pored ovoga mora se razmišljati i o kadrovskoj i tehničkoj opravdanosti jer nakon ovoga grad Valjevo bi najviše voleo da ima kao drugi gradovi  javno preduzeće koje je i kadrovski i tehnički opremljeno da obavlja širok spektar delatnosti od kojih će ubirati svoj prihod. U narednom periodu  na nama je da donesemo plan, ovo javno preduzeće bi trebalo da počne da funkcioniše krajem godine, eventualno početkom sledeće godine  ali se mora napraviti konkretan plan i opredeliti sredstva za finansiranje kako će se to preduzeće opredeliti . Smatram da je to jedini i pravi put imajući u vidu veličinu i ozbiljnost same situacije da grad Valjevo dobije jedno zdravo javno preduzeće koje će obavljati ove delatnosti”, zaključio je Petronić.

Izvor:VA014.info/V.K.

Total
0
Shares
Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Related Posts