Otkrivena spomen – bista Stojadina Mirkovića

Gradske vesti

Danas je u parku Vide Jocić na jadru svečano otkrivena spomen-bista Stojadina Mirkovića.

Svečanom otkrivanju su prisustvovali majka Anica i porodica Mirković, u ime potpredsednika Vlade i ministra odbrane Miloša Vučevića i načelnika Generalštaba Vojske Srbije generala Milana Mojsilovića, prisustvovao je pomoćnik ministra za ljudske resurse Siniša Radović, u ime Vojske Srbije general-major Srđan Petković, načelnik Uprave za logistiku Generalštaba Vojske Srbije, predstavnici Eparhije valjevske, gradonačelnik grada Valjeva Lazar Gojković sa saradnicima, komandant Garnizona Valjevo pukovnik Saša Stojiljković sa saradnicima, predstavnici policijske uprave Valjevo, udruženja boraca, SUBNOR-a, veterana posebnih jedinica Srbije i Republike Srpske, ali i građani Valjeva i poštovaoci lika i dela Stojadina Mirkovića.

Gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković je pozdravio sve prisutne i još jednom izrazio duboku zahvalnost za žrtvu koju je podneo Stojadin Mirković.

„Spomen-bista koju ćemo danas otkriti u Parku na Jadru za cilj ima da generacijama koje dolaze u amanet ostavi da čuva i neguje uspomenu na „Heroja sa Povlena“, čije je herojstvo zadivilo sve pre više od 3 decenije, ali nastavlja da zadivljuje sve nas i u sadašnjosti. U ovom parku odrastaju generacije Valjevaca i od danas će one odrastati sa pogledom na lik Stojadina Mirkovića. Njegova žrtva nije bila uzaludna, sve dok u Srbiji rastu nove generacije u miru i blagostanju. Slava vojniku Stojadinu Mirkoviću“, poručio je gradonačelnik Gojković.

Prisutnima se nakon gradonačelnika obratio pomoćnik ministra za ljudske resurse Slaviša Radović.

„Verujem da ovde u Valjevu, u njegovoj porodici, u Vojsci Srbije, u Ministarstvu Srbije i svima koji veruju u slobodarski duh i koji veruju u ovaj narod i u ovu državu, živeće i on sa nama – vaš sin, a naš vojnik. Stojadin je bio poseban po mnogo čemu i veoma mlad je dao svoj život, poštovao je svoju zakletvu koju je dao. To je nešto što je najsvetije što mi koji smo nosili i nosimo uniformu, znamo da cenimo. A mora da cene i generacije koje dolaze, jer samo takva nadahnuća mogu da daju veru i snagu u onoj predstojećoj borbi, u kojoj je Srbija stalno. Vojska Srbije je zauvek zahvalna i imala je čast što je takav čovek, kao što je Stojadin, bio u našim redovima, na prvoj liniji, ne posustavši kada je bilo izvesno da je u pitanju život. Kao što nije novo za istoriju srpskog naroda, ta stalna borba nama daje nova nadahnuća, kao što je to uradio Stojadin. Mnogo je pojedinačnih i kolektivnih žrtava za Srbiju, to je i održalo Srbiju da je još uvek na svojim nogama i da gleda u svetlu budućnost. Našem sinu i vojniku Srbije Stojadinu, večna slava i hvala“, kazao je pomoćnik ministra.

Stojadin Mirković je kao vojnik JNA, u vojnom skladištu kod Bjelovara u Hrvatskoj, 29. septembra 1991. godine poginuo sa majorom Milanom Tepićem. Odbio je tada, prvi put naređenje majora Tepića da se povuče u zaklon. Iz oklopnog transportera je, do poslednjeg trenutka štitio majora, koji je rešio da digne u vazduh skladište, kako ne bi palo u ruke hrvatskih pobunjenika. Major Milan Tepić je 1991. godine proglašen narodnim herojem, jedinim u ratovima na teritoriji bivše SFRJ, a ujedno i poslednjim narodnim herojem države, koja je ukinula dodeljivanje ovih počasti.

Spomen-bista je autorsko delo vajara Nemanje Radojičića, a izlio ju je Zoran Kuzmanović, umetnički livac i skulptor, arhitekta Katarina Novaković je osmislila izgled postamenta i prostora oko njega, koji se nalazi na ulasku u Park na Jadru.

Kamerni hor „Emanuil“ je izveo himnu Srbije i pesmu „Ovo je Srbija“.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *