OTVARANJE PLANINARSKIH I PEŠAČKIH STAZA NA VALJEVSKIM PLANINAMA

Gradske vesti Najnovije vesti

Planinarski Savez Srbije (PSS), uz finasijsku podršku Programa UN za razvoj (UNDP) i saradnju planinarskih klubova, PK Povlen, PSD Magleš i PSK Pobeda, u prvoj polovini 2022. godine, je uredio i obeležio 21 planinarsku i pešačku stazu na Valjevskim planinama u ukupnoj dužini od 278,3 km. U okviru projekta uređena je atraktivna deonica Evropskog pešačkog puta E7 (tri etape), od podnožja Jablanika, preko Debelog brda, Povlena, Valjeva i Divčibara, do Ravne Gore, u dužini od 82,6 km i 18 planinarskih staza u dužini od 195,7 km.

“Planinarski savez Srbije sa Kancelarijom za projekte UN je realizovao ovu aktivnost. Vrednosti ovog projekta je 33.000 dolara, relativno mali projekat koji je rezultirao vrlo lepim rezultatom. Uređena je 21 staza na Jablaniku, Suvoboru, Povlenu i Maljenu u dužini od 278,3 kilometara od toga su tri staze Evropskog pešačkog puta E-7. Reč je dakle o infrastrukturi Planinarskog savez Srbije koja je od ogromnog značaja za realizaciju planinarske staze, to su naši sportski tereni kao što su fudbalski tereni za fudbalere, tako su ovo tereni za planinarske aktivnosti. Imamo nekih 7,5 hiljada kilometara obeleženih planinarskih staza u Srbiji, a evo ovo je sada postao deo tog sistema. Ove staze su uređene prema svetskim normativima te prema tome sa ponosom ukazujemo na činjenicu da je i Planinarski savez Srbije dobio novu infrastrukturu u ovom kraju, a da su i Planinarski klubovi u Valjevu dobili nove staze i da je grad Valjevo na kraju dobio staze koje mogu da unaprede turističku ponudu jer su prirodne vrednosti građene u okruženju Grada, povezane na jedan drugačiji način i otvaraju se nove mogućnosti za posetu prirodnim vrednostima u okruženju Valjeva”, rekao je Iso Planić predsednik Planinarskog saveza Srbije.

Po njegovim rečima ovo je lep primer jedne saradnje između dva Planinarska kluba u Valjevu “Magleš” i “Povlen” i Planinarskog kluba “Pobeda” iz Beograda, koji su realizatori ove projektne aktivnosti.
“Projektne aktivnosti su kordinisane od strane komisije za planinarske terene Planinarskog saveza Srbije. Projekat je trajao mesecima unazad ali danas promoviše staze, puštamo ih u rad, nadamo se da će u godinama koje dolaze plainari i građani imati priliku da se kreću ovim stazama na bezbedan način, bezbednost je impeativ organizacije kao što je Planinarski savez Srbije.
Projekat je realizovan uz podršku brojnih partnera među kojima se ističe grad Valjevo, koji je u svim fazama ovog projekta bio uz realizatore. Koristim priliku da se posebno zahvalim volonterima članovima ova dva kluba jer je najveći deo posla urađen njihovim radom. Malo je sportskih klubova u ovoj državi koji sami urade svoj sportski teren pa se onda po njemu bave sportom”, istakao je Planić.

U obuhvatu Evropskog pešačkog puta E7 i obeleženih planinarskih staza pružaju se živopisni predeli bogati geološkom i biološkom raznovrsnošću i brojnim kulturno istorijskim spomenicima koji svedoče o značajnom kulturnom nasleđu ovog dela Zapadne Srbije.
Među njima su predeli izutetnih odlika „Maljen“ i „Klisura reke Gradac“ koji predstavljaju prirodno dobro od velikog značaja i svrstani su u ΙΙ kategoriju zaštite. Pojedine deonice pešačkih i planinarskih puteva prolaze pored ili kroz ove zaštićene predele gde se zahteva strogo poštovanje propisanih mera zaštite prirode.

Izvor:VA014.info/V.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *