OVČARSKA IZLOŽBA U PRIČEVIĆU

Gradske vesti
Valjevsko selo Pričević postalo je na jedan dan centar ovčarstva u Srbiji na Ovčarskoj izložbi i Festivalu jagnjećeg pečenja, privredno-turističkoj manifestaciji, koja je zabeležila više od 20 hiljada posetilaca iz Kolubarskog okruga i šire. Po 16.put su se okupili stočari sa teritorije Valjeva i Osečine da predstave svoje rezultate u uzgoju ovaca rase sjeničke pramenke, po kojoj se ovaj kraj odavno proučuo na mapi ovčarstva Srbije. Bila je ovo prilika i da se iskažu i majstori u pripremi jagnjećeg pečenja i gulaša od jagnjećeg mesa, koji su se nadmetali na Festivalu jagnjećeg pečenja, neodvojivog dela glavne manifestacije. Za ovaj nesvakidašnji događaj pobrinuli su se organizatori JP “Agrorazvoj-valjevske doline”i Mesna zajednica “Pričević”, uz podršku Grada Valjeva.
Izložbu je svečano otvorio gradonačelnik Valjeva Lazar Gojković, poželevši svima dobrodošlicu i uspeh takmičarima:
” Čast mi je i zadovoljstvo da vas, u ime grada Valjeva, pozdravim na 16. Ovčarskoj izložbi i 5.Festivalu jagnjećeg pečenja. U prilici smo danas da vidimo više od 200 grla od 30 izlagača, 75 takmičara u pripremi jagnjećeg pečenja i 45 štandova, na kojima su izloženi proizvodi domaće radinosti. Takmičarima želim puno sreće i uspeha, a posetiocima da uživaju u ovoj manifestaciji, koja je značajna za grad Valjevo, uz želju da raste i razvija se iz godine u godinu.”
Komisija za odabir najboljih grla sa predsednikom prof.dr Cvijanom Mekićem proglasila je kolekciju Zorana Petrovića iz Zlatarića za apsolutnog šampiona izložbe. U različitim kategorijama ovaca i ovnova prva mesta su osvojili vlasnici Nebojša Birčanin iz Suvodanja, Rade Živanović iz Osečine, Milutin Marković iz Lukavca, Milan Bojanić iz Lelića i Marko Gavrilović iz Degurića. Pobednik u pripremi jagnjećeg pečenja je ekipa “Aleksandar” iz Lukavca, dok je “Gulađ-fest” iz Brankovine ovenčan nagradom za najbolji gulaš od jagnjećeg mesa. Veliki aplauz i ovacije doživela je ekipa domaćina “Baba Ljubica sa unucima” iz Pričevića na osvojenom trećem mestu u pripremi jagnjetine na ražnju.
Za bogat propratni program pobrinula su se valjevska kulturno-umetnička društva sa najlepšim narodnim pesmama i igrama, ali i gosti iz Kraljeva, iz sela Samaila, koji su u svom skeču dočarali kako se nekad prodavala stoka na stočnim pijacama.
Cena jagnjećeg pečenja iznosila je 2500 dinara za kilogram, 2000 dinara za praseće pečenje. Po rečima dugogodišnjih i redovnih posetilaca ove manifestacije u Pričeviću, ova 16. po redu, nadmašila je sve prethodne po dobroj organizaciji i broju posetilaca.
Ovčarsku izložbu su pomogli “Dunav osiguranje”, “Banka intesa”, Kompanija “Agromarket”, Fabrika stočne hrane “Patent”, trgovina “Ignjatović”, “Metalo-rad”, “Agrobanex”, “MK-agro”, Valjevska pivara i mnogi drugi privrednici.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *