PAUNOVA ČESMA U OGLAĐENOVCU DOBILA NADSTREŠNICU

Gradske vesti
Čuvena Paunova česma, na polovini puta između Oglađenovca i Koceljeve, pročula se po tome što njena pitka i zdrava voda nikad ne presušuje. Po rečima Ranka Damnjanovića, člana saveta MZ “Oglađenovac”, izvor je kaptirao i nad njim podigao česmu meštanin Paun Marković davne 1975.godine.
“Izgradnjom česme pored puta, na 6 kilometara od Koceljeve, Paun Marković je mnogo zadužio Koceljevce, koji redovno dolaze po vodu. Neretko “vodonoše” stoje u redovima, pa se ukazala potreba da nad česmom bude sagrađena nadstrešnica, da se ljudi zaštite od sunca i kiše. Za izgradnju su zaslužni Veran Terzić i Dragan Krsmanović iz Koceljeve. Četiri drvena stuba sa betonskim postoljima nose krov “na četiri vode” pokriven crepom u duhu tradicionalnalnog srpskog građevinarstva. Paunova česma sa tek podignutom nadstrešnicom vizuelno predstavlja jedinstvenu celinu. Narod koji čeka u redu po vodu, imaće i hlad i sklonište od kiše.”- kaže Ranko Damnjanović. Po njegovim rečima, više se zahvata voda sa Paunove česme nego sa izvora kisele vode u Oglađenovcu, jer je česma, zbog blizine puta, svima pristupačnija. I dodaje:” Želja mi je da kiselu vodu “dovedemo” do Valjeva a vodu sa Paunove česme do Koceljeve”.
I ovog leta biće upriličeno okupljanje meštana Oglađenovca i Koceljeve na skupu “Kod Paunove česme”. Redak  je to primer druženja, saradnje i dogovora o planovima i zajedničkim aktivnostima. Ovogodišnji skup je planiran za nedelju uoči ili posle praznika Ilindana.
/redakcija/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *